Інфаркт та інсульт: медична допомога в рамках Програми медичних гарантій

22 вересня 2020 о 12:07
1324

Майже 40 тис. пацієнтів з інфарктом та інсультом вже отримали допомогу в межах Програми медичних гарантій у квітні–серпні 2020 р. Про це під час брифінгу НСЗУ 22 вересня 2020  р. повідомила Оксана Мовчан, заступник голови НСЗУ.

При інсульті допомогу отримав 31 151 пацієнт, при інфаркті – 8723 пацієнти.

НСЗУ законтрактувала 192 медзаклади на надання допомоги пацієнтам при гострому мозковому інсульті та 65 закладів — на надання допомоги при гострому інфаркті міокарда. З квітня НСЗУ виплатила цим медзакладам за надання допомоги пацієнтам з інфарктом та інсультом 965 млн грн.

Що входить до безоплатного пакета при інфаркті та інсульті

До пакета послуг з лікування інфаркту та інсульту, який пацієнт отримує безоплатно в медзакладі, включено:

  • діагностика (КТ, МРТ, ангіографія, екстрені лабораторні дослідження);
  • проведення тромболітичної терапії (при інсульті), стентування (при інфаркті);
  • цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації;
  • медична реабілітація в гострий період;
  • лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали;
  • ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету (наприклад стенти);
  • харчування в стаціонарних умовах.

Як отримати безоплатну допомогу

Щоб отримати медичну допомогу, пацієнту з симптомами інфаркту чи інсульту потрібно лише викликати швидку допомогу за номером 103, а бригада швидкої має доставити пацієнта в той медзаклад, який уклав договір з НСЗУ на надання послуг з лікування інфаркту чи інсульту. Місцева влада повинна була подбати про те, щоб розробити відповідні маршрути пацієнта.

Серед основних симптомів при інфаркті — інтенсивний постійний біль за грудиною (відчуття тяжкості, тиску, печіння), тривалістю більше 15 хв.

Серед симптомів інсульту — порушення мови, слабкість або оніміння в кінцівках чи частині тулуба, інтенсивний головний біль, неможливість підняти руки вгору.

За наявності таких симптомів необхідно терміново викликати швидку допомогу за номером 103.

Плани на 2021 рік

У Програмі медичних гарантій на 2021 рік НСЗУ пропонує залишити лікування у разі інфаркту та інсульту пріоритетними напрямками. Та пропонує внести низку змін, що дозволять покращити лікування пацієнтів із цими захворюваннями. Зокрема:

>
  • ввести підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат за дотримання бригадами екстреної медичної допомоги правильних маршрутів пацієнтів. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта з підозрою на інфаркт чи інсульт саме до того закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цих захворювань. Це означає, що в такому закладі є все необхідне обладнання та спеціалісти для надання допомоги пацієнту. На жаль, на сьогодні пацієнта не завжди доставляють і лікують у тих закладах, які є профільними стосовно конкретних захворювань. Тому ми пропонуємо виправляти цю ситуацію через фінансові стимули;
  • розширити програму «Доступні ліки», включивши до неї ліки для пацієнтів, що мали інфаркт або інсульт. Щороку в нашій країні близько 175 тис. пацієнтів потрапляють до лікарень через інфаркт чи інсульт. Розширення програми «Доступні ліки» дасть можливість цим пацієнтам отримувати потрібні ліки в аптеці за рецептом лікаря безоплатно або з незначною доплатою, та зробить лікування наслідків захворювання більш доступним.
  • Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr