Опубліковано проєкти вимог до ПМГ-2021

22 вересня 2020 о 11:08
1556

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) запрошує до публічного обговорення пропозицій до пакетів медичних послуг, специфікацій та умов закупівлі за Програмою медичних гарантій (ПМГ) на 2021 рік лікарів, фахівців у сфері організації охорони здоров’я, громадські організації, пацієнтів та всіх небайдужих.

З вимогами ПМГ-2021 можна ознайомитися на сайті НСЗУ. Завдання відомства на 2021 рік — розвиток та удосконалення існуючих пакетів медичних послуг за ПМГ, їх деталізація з урахуванням нагальних потреб як пацієнтів, так і медичних працівників, а також з урахуванням досвіду контрактування та впровадження ПМГ у 2020 році. Завдання НСЗУ — здійснити закупівлю безпечних та якісних медичних послуг, необхідних пацієнту, відповідно до можливостей державного бюджету.

Чим відрізнятиметься ПМГ-2021 від ПМГ-2020

1. Буде збільшено кількість пакетів медичних послуг за рахунок деталізації вже існуючих. Це дозволить чіткіше визначати обсяг послуг, які оплачуються НСЗУ, та вимоги до них.
Зокрема, пропонується включити до структури ПМГ-2021 35 пакетів медичних послуг. В окремі групи послуг пропонується виділити:

  • ведення вагітності в амбулаторних умовах;
  • інтракорпоральний перитонеальний діаліз в амбулаторних умовах;
  • гематологію та онкогематологію;
  • готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії.

2. Пропонується наблизити медичну допомогу до пацієнта, і включити до структури ПМГ-2021 такі пакети послуг:

  • психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я;
  • супровід та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги.

3. Специфікації та умови закупівлі медичних послуг стосуватимуться вимог не лише до спеціалізації та кількості фахівців, кількості обладнання. Вони стосуватимуться етики та гуманності. Зокрема мова про:

  • забезпечення цілодобового доступу рідних до пацієнтів будь-якого віку у відділення інтенсивної терапії усіх закладів охорони здоров’я (дотримання наказу МОЗ № 592 від 15.06.2016 р.);
  • своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування, обов’язкове анестезіологічне забезпечення під час виконання всіх інвазивних діагностичних процедур.

4. За окремими пакетами послуг передбачено індикатори якості надання медичної допомоги.

5. Щороку НСЗУ планує підвищувати стандарти якості та умов надання медичної допомоги, щоб медична допомога в Україні була ефективною та наближалася до європейських стандартів.

Для кого розробляються умови закупівлі медичних послуг

Умови закупівлі медичних послуг, що надаватимуться за ПМГ, розробляються для надавачів медичних послуг, які бажають укласти договір з НСЗУ. Формування вимог відбувається на основі чинних галузевих стандартів, уніфікованих протоколів надання медичної допомоги, примірних табелів матеріально-технічного оснащення, інших нормативно-правових актів та міжнародних рекомендацій, які регулюють сферу надання медичних послуг. Медичні працівники, які надаватимуть медичну допомогу за ПМГ, повинні відповідати єдиним кваліфікаційним вимогам, встановленим чинними нормативно-правовими актами України. Звертаємо увагу, що вимоги лише специфікують окремі важливі умови роботи надавачів за договором з НСЗУ і не замінюють собою галузеві стандарти у сфері охорони здоров’я. Діяльність закладів охорони здоров’я регламентуватиметься чинним законодавством.

Щоб взяти участь в обговоренні, необхідно заповнити форму зворотного зв’язку, розміщену за посиланням, до 30 вересня 2020 р.

Усі отримані рекомендації будуть розіслані членам робочих груп для подальшого опрацювання. За результатами розгляду, відповідно до вимог законодавства, всі отримані рекомендації до проєктів будуть оприлюднені на офіційному вебсайті НСЗУ разом із оновленими специфікаціями та умовами закупівлі для повторних консультацій із громадськістю та іншими заінтересованими сторонами.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua