СOVID-19: розроблено порядок роботи обсерваторів та спеціалізованих шпиталів

21 вересня 2020 о 14:31
697

На громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Деякі питання обсерваторів, тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів)» (далі — проєкт акта).

Мета розроблення документа

Документ розроблено з метою врегулювання питань облаштування та функціонування обсерваторів, тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів), вимог до тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів) та порядку їх створення на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Проблема, яка потребує розв’язання

Законом України від 13 квітня 2020 р. № 555-IX «Про внесення змін до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі — Закон № 555) внесено зміни до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Відповідно до частини третьої статті 31 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» у редакції Закону № 555 порядок облаштування та функціонування обсерваторів, тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів) встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я. Згідно з підпунктом 2 пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 555 вимоги до тимчасових закладів охорони здоров’я та порядок їх створення визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я. Враховуючи зазначене та необхідність вжиття усіх заходів щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, потребує нормативного врегулювання питань облаштування та функціонування обсерваторів, тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів), вимог до тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів) та порядку їх створення на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Про що документ

Документом пропонується затвердити:

>
  • Порядок облаштування та функціонування обсерваторів.
  • Порядок облаштування та функціонування тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів).
  • Вимоги до тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів) та порядок їх створення на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).
  • Також передбачається внесення змін до підпункту 1.1.3 пункту 1.1 розділу 1 «Лікувально-профілактичні заклади» Переліку закладів охорони здоров’я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 жовтня 2002 р. № 385, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 листопада 2002 р. за № 892/7180, доповнивши його новим абзацом такого змісту:

    «Тимчасовий спеціалізований шпиталь».

    Контроль за виконанням цього наказу буде покладено на заступника Міністра охорони здоров’я України — головного державного санітарного лікаря України В. Ляшка.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua