НСЗУ — серед лідерів упровадження електронних інструментів та відкритих даних

21 вересня 2020 о 12:09
637

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) є одним із лідерів втілення електронних інструментів та відкритих даних. Про це під час брифінгу 21 вересня 2020 р. повідомив Андрій Віленський, т.в.о. голови Служби. Він також підкреслив, що трансформація медицини — це і цифрова трансформація. Завдяки цифровій трансформації усі процеси системи охорони здоров’я є відкритими та прозорими.

Перемога в номінації Open Data Government Awards

18 вересня 2020 р. НСЗУ визнано переможцем у номінації Open Data Government Awards за найвищі стандарти публікації відкритих даних центральними органами виконавчої влади. Це — результат роботи всієї команди НСЗУ.

На сьогодні в електронній системі охорони здоров’я:

  • понад 30,5 млн електронних декларацій пацієнтів;
  • майже 60 млн електронних записів, створених лікарями;
  • 10 млн електронних рецептів, виписаних пацієнтам на ліки за програмою «Доступні ліки» з початку року;
  • понад 48 млрд грн оплат нашим партнерам — надавачам медичних послуг у поточному році.

Усі ці та багато інших даних можна побачити на сайті НСЗУ на 19 дашбордах та на порталі відкритих даних.

Про що можна дізнатися з відкритих даних

Кожен українець може дізнатися:

  • які послуги надає будь-який заклад охорони здоров’я, який уклав договір з НСЗУ, що працює в його місті чи селищі;
  • скільки декларацій з пацієнтами уклав його лікар і де можна знайти лікаря, що може взяти ще пацієнтів, якщо виникла необхідність його змінити;
  • де розташована найближча аптека, в якій можна отримати ліки за програмою «Доступні ліки»;
  • скільки коштів отримав медзаклад від НСЗУ і за надання яких послуг.

Для кого необхідні відкриті дані

Ця інформація є корисною для кожної людини, адже зміни в системі охорони здоров’я надали можливість вільно вибрати лікаря, з яким укласти декларацію, вибрати медичний заклад для отримання потрібних послуг, безоплатно отримати ліки за наявності хронічних захворювань.

Окрім того, громадськість має можливість контролювати використання бюджетних коштів, які виділені на охорону здоров’я. Відкритість даних — це запобіжник від зловживань та корупції, адже НСЗУ звітує про кожну витрачену гривню на реалізацію Програми медичних гарантій. Кожен може дізнатися, скільки бюджетних коштів виплачено медзакладам за надання медичних послуг мешканцям будь-якого регіону і яких саме послуг.

«На підставі відкритих даних ми можемо ухвалювати управлінські рішення. Адже завдяки електронній системі охорони здоров’я ми даємо достовірну інформацію щодо того, скільки пацієнтів, з якими діагнозами, в яких медзакладах лікуються, і як довго триває лікування, та які справжні витрати держави на надання медичної допомоги. Ми маємо чесну статистику, на підставі якої можемо приймати рішення, спрямовуючи бюджетні кошти туди, де вони найбільш потрібні», — наголосив А. Віленський.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr