У Києві та на Волині до Всесвітнього дня боротьби з раком молочної залози можна буде пройти безкоштовне обстеження

19 жовтня 2011 о 17:20
1295
Спеціальності :

У Києві та на Волині до Всесвітнього дня боротьби з раком молочної залози можна буде пройти безкоштовне обстеження20 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з раком молочної залози (РМЗ). За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно у світі діагностується близько 1 млн нових випадків захворювання на РМЗ і 600 тис. жінок щороку помирають від цієї хвороби.

В Україні щороку реєструють 16 тис. нових випадків РМЗ і близько 8 тис. жінок помирають від цієї хвороби. За останнє десятиріччя темпи захворюваності виросли у 2,5 раза. За смертністю серед онкологічних захворювань РМЗ посідає 1-ше місце. Для цього захворювання характерна циклічність, пов’язана з гормональними змінами в організмі жінки, а тому вік 40–45 і 60–65 років є найбільш критичним.

З приводу Всесвітнього дня боротьби з раком молочної залози 20 жовтня 2011 р. у Києві з 09:00 до 15:00 в Національному інституті раку (вул. Ломоносова, 33/43) пройде «День відчинених дверей». Усі бажаючі матимуть змогу безкоштовно отримати консультацію у лікаря-мамолога, при потребі зробити УЗД та мамографію (кабінет 611, 6-й поверх поліклініки Інституту). За наявності результатів попередніх обстежень (мамографічні плівки, заключення спеціалістів, виписки з історій хвороби) їх необхідно мати при собі. При бажанні можна зареєструватися та отримати амбулаторну карту для проходження такого обстеження щорічно, у зручний для пацієнта час. Для цього при собі необхідно мати паспорт або документ, який засвідчує особу.

У рамках «Дня відчинених дверей» об 11:00 в Національному інституті раку в читальній залі бібліотеки, на 2-му поверсі адміністративного корпусу, відбудеться прес-конференція, присвячена Всесвітньому дню боротьби з раком молочної залози, в якій візь­муть участь:

  • Щепотін Ігор Борисович — директор Національного інституту раку;
  • Смоланка Іван Іванович — головний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я України зі спеціальності «Онкохірургія», завідувач науково-дослідного відділення пухлин грудної залози та її реконструктивної хірургії.
  • Крахмальова Людмила Павлівна — завідувач відділу променевої діагностики.
  • Іванкова Валентина Степанівна — завідувач науково-дослідного відділення радіаційної онкології.
  • Сивак Любов Андріївна — завідувач науково-дослідного відділення хіміотерапії солідних пухлин.

Також 20 жовтня 2011 р. у поліклініках Закарпатської області всі бажаючи зможуть безкоштовно пройти мамографічне обстеження. Про це повідомив під час прес-конференції, присвяченої Всеукраїн­ському дню боротьби з раком молочної залози, начальник Управління охорони здоров’я Закарпатської обласної державної адміністрації Роман Шніцер.

Пухлини молочної залози належать до пухлин з візуальною локалізацією і від своєчасності виявлення пухлини і вибору тактики лікування залежить подальший прогноз. Понад 85% діагнозів, встановлених на початкових стадіях захворювання на РМЗ, є повністю виліковними.

Любов Жолудєва, виконуюча обов’язки головного лікаря Закарпатського обласного клінічного онкологічного диспансеру, зазначила, що в регіоні із 300 вперше діагностованих випадків РМЗ близько ⅓ — III–IV стадії. Жінки повинні знати, що пухлини самостійно не зникають, тому потрібно своєчасно приходити до лікаря на огляд. Як свідчить статистика, жінки самі виявляють пухлини у молочних залозах. У таких випадках необхідно негайно звернутися до фахівця.

Серед основних факторів ризику захворіти на РМЗ фахівці називають тютюнопаління, вживання алкоголю, напружений графік життя, аборти і відмову від годування дітей грудьми.

Основними принципами профілактики та ранньої діагностики РМЗ є:

1. Навчання жінок самообстеженню.

2. Лікування жінок із дисгормональними захворюваннями молочних залоз.

3. Обов’язковий профілактичний огляд у жінок декретованих груп.

4. Обов’язковий огляд молочних залоз лікарями всіх спеціальностей.

Мамографічні обстеження в Закарпатській області можна буде пройти у таких закладах:

  • Закарпатський обласний клінічний онкологічний диспансер, м. Ужгород, вул. Бродлаковича, 2.
  • Ужгородська обласна клінічна лікарня, м. Ужгород, вул. Капушанська, 22.
  • Міська клінічна лікарня, м. Ужгород, вул. Грибоєдова, 20.
  • Мукачівська центральна районна лікарня, м. Мукачево, вул. Пирогова, 4А.
  • Берегівська центральна районна лікарня, м. Берегово, вул. Ліннера, 2.
  • Християнський діагностичний центр, м. Мукачево, вул. Возз’єднання, 25.
  • Рахівська центральна районна лікарня, м. Рахів, вул. Карпатська, 3.
  • Тячівська центральна районна лікарня, м. Тячів, вул. Жовтнева, 4.
  • Хустська центральна районна лікарня, м. Хуст, вул. І. Франка, 113.

Також до Всесвітнього дня боротьби з раком молочної залози в Чернівецькій області головне управління охорони здоров’я запропонувало провести заходи:

  • висвітлити цю проблему в пресі;
  • організувати виступи на радіо та телебаченні;
  • провести лекції, бесіди, вечори запитань та відповідей, тематичні вечори, круглі столи в жіночих аудиторіях, навчальних закладах, на підприємствах, у поліклініках, амбулаторіях, ФАПах, закладах культури;
  • випустити санітарні бюлетені.

Така стурбованість пов’язана з тим, що в області РМЗ вражає близько 220–240 жінок щорічно. За І півріччя 2011 р. захворюваність становила 21,1 на 100 тис. населення, занедбані випадки — 37,6%.Загалом контингент хворих на РМЗ становив 2178 на 100 тис. населення.

За матеріалами www.moz.gov.ua,
www.guoz.cv.ua