Підвищено тарифи на лікування пацієнтів із туберкульозом і онкологічними захворюваннями

17 вересня 2020 о 12:38
811

За ініціативи Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Уряд ухвалив рішення про підвищення з 1 вересня 2020 р. тарифів на оплату медичних послуг з лікування онкологічних захворювань у дітей та на лікування мультирезистентного туберкульозу.

Про це йшла мова  під час щоденного брифінгу НСЗУ 17 вересня 2020 р.

Підвищення тарифів

Тариф на діагностику та хіміотерапевтичне лікування онкозахворювань у дітей підвищено у 4,7 раза. Це дозволить надавати якіснішу допомогу дітям із цими захворюваннями, зокрема забезпечити маленьких пацієнтів найбільш сучасними лікарськими засобами для подолання недуги.

Тариф на лікування мультирезистентного, тобто стійкого до лікування, туберкульозу підвищено на 40%. Вилікувати мультирезистентний туберкульоз важче і дорожче, ніж туберкульоз, чутливий до антибіотиків. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, частка пацієнтів із мультирезистентною формою туберкульозу в Україні становить близько 20% усіх хворих на туберкульоз — це майже 6 тис. осіб. Підвищення тарифу дозволить забезпечити їх лікування.

Коли медичні заклади отримають підвищене фінансування

Підвищене фінансування медичні заклади, що надають послуги з лікування цих захворювань, отримають вже з 1 вересня 2020 р. Найближчим часом НСЗУ почне приймати заявки на укладання додаткових договорів з цими закладами на фінансування за підвищеними тарифами.

Плани на 2021 рік

Наступного року у лікуванні пацієнтів із онкозахворюваннями і туберкульозом НСЗУ пропонує запровадити низку змін, зокрема:

>
  • Підвищити тарифи на послуги з діагностики та лікування онкозахворювань та застосовувати до них коефіцієнти: підвищувальні — для лікування дітей та понижувальні — при проведенні променевої терапії не на лінійному прискорювачі, а на застарілому обладнанні.
  • Виділити в окремий пакет послуги з діагностики, лікування та супроводу пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах.
  • Запровадити новий пакет медичних послуг для лікування туберкульозу на рівні первинної медичної допомоги. Заклади первинки зможуть підписати з НСЗУ договір на надання допомоги хворим на туберкульоз. Як тільки пацієнт перестане виділяти бактерію туберкульозу (що буде підтверджено лабораторно), він матиме змогу лікуватися не в лікарні, а амбулаторно під наглядом свого сімейного лікаря. Завдання сімейного лікаря — контролювати прийом пацієнтом протитуберкульозних препаратів та результативність лікування.
  • Підвищити тариф на медичні послуги з лікування туберкульозу принаймні до 33 тис. грн на рік. До тарифу застосовуватимуться коригувальні коефіцієнти за форму та локалізацію туберкульозу.
  • Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr