Хірургічна допомога за Програмою медичних гарантій

16 вересня 2020 о 14:44
968

16 вересня 2020 р. під час щоденного брифінгу Андрій Віленський, т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ), розповів, як надається хірургічна допомога в рамках Програми медичних гарантій.

Зазначено, що на сьогодні НСЗУ законтрактувала 844 медзаклади на здійснення хірургічних операцій у стаціонарних умовах, 4 з них — приватні. На сьогодні НСЗУ виплатила цим закладам 5,5 млрд грн за надання хірургічних послуг пацієнтам у квітні–вересні.

У зв’язку із продовженням адаптивного карантину оплати медзакладам, законтрактованим на пакет «Хірургічні операції у стаціонарних умовах», до 1 жовтня 2020 р. здійснюються на 100% за глобальним бюджетом. Тобто заклад отримує кошти незалежно від того, скільки в ньому проведено операційних втручань. Адже ми розуміємо, що зараз в окремих регіонах країни, які потрапили до «червоної» та «помаранчевої» карантинної зони, скасовуються планові операції, і кількість пацієнтів, які звертаються до лікарень для отримання хірургічної допомоги, зменшується. Для того щоб це не позначилося на обсязі фінансування закладів, їм продовжені виплати за глобальним бюджетом. Сьогодні на засідання Уряду виноситься рішення про продовження виплат медзакладам на 100% за глобальним бюджетом до кінця поточного року.

Що входить до безоплатного пакета

У безоплатний пакет хірургічної допомоги у стаціонарі медзакладу включено:

>
  • проведення хірургічної операції з забезпеченням анестезії;
  • інструментальні та лабораторні обстеження, включаючи патоморфологічні;
  • післяопераційний моніторинг пацієнта, знеболення та подальша медикаментозна терапія;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • медична реабілітація в гострий період для запобігання виникненню післяопераційних ускладнень;
  • ліки з Нацпереліку основних лікарських засобів та витратні матеріали;
  • харчування у стаціонарних умовах.
  • Окрім того, пацієнту надаються безоплатно ліки та медичні вироби, які заклад отримує через централізовані держзакупівлі. Інформація про наявність відповідних ліків у конкретній лікарні має бути розміщена на інформаційній дошці в лікарні та офіційному веб-сайті медзакладу, а також органу місцевої влади.

    Як отримати безоплатну хірургічну допомогу

    Щоб отримати хірургічну допомогу безоплатно пацієнту необхідно:

    >
  • отримати направлення свого лікаря, з яким укладено декларацію, або лікуючого лікаря, та звернутися до вибраного медзакладу;
  • у разі невідкладного стану пацієнт може звернутися до лікарні без направлення або викликати швидку допомогу за номером 103, яка за необхідності доставить його до медзакладу. Наголошуємо: медична допомога пацієнту в невідкладному стані надається безоплатно без жодних додаткових умов — без направлення і без декларації з лікарем.
  • Пацієнт може звернутися за хірургічною допомогою до будь-якого з понад 800 медзакладів, з якими НСЗУ уклала договір на надання таких послуг, незалежно від свого місця проживання чи реєстрації. Ці послуги для пацієнта будуть безоплатними.

    Якщо у вас вимагають гроші за безоплатні послуги, повідомляйте про це НСЗУ за номером 16-77.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr/