Вітчизняні вакцини: буде створено центр для їх виробництва

16 вересня 2020 о 11:14
738

15 вересня 2020 р. під головуванням заступника керівника Офісу Президента України Юлії Соколовської відбулася нарада з питань розвитку системи біологічної безпеки України. Зокрема обговорювалося створення умов для наукових досліджень та виробництва імунобіологічних препаратів із застосуванням генно-інженерних технологій.

У нараді взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства фінансів України та керівники й провідні академіки Національної академії наук та Національної академії медичних наук України.

Буде створено центр для виробництва вітчизняних вакцин

Президент Володимир Зеленський поставив завдання щодо створення центру, який координуватиме співпрацю між науково-дослідними установами та виробничими потужностями країни у напрямку створення умов для забезпечення вітчизняними вакцинами. У перспективі це дасть змогу подолати залежність держави від імпорту вакцин та імунобіологічних препаратів, а також протидіяти негативному впливу біологічних факторів та біозагроз для держави.

Під час наради представники Міністерства охорони здоров’я України презентували бачення щодо напрямів локалізації виробництва вакцин, здійснення науково-дослідних та науково-технологічних розробок із застосуванням генно-інженерних технологій. Також присутні науковці наголосили на необхідності надання пріоритету генно-інженерним технологіям виробництва імунобіологічних препаратів.

Заступник керівника Офісу Президента України Юлія Соколовська, а також радник керівника Офісу Глави держави Михайло Пасічник акцентували увагу на тому, що питання сучасних наукових досліджень у сфері біобезпеки, вірусології та захисту населення від інфекційних захворювань є надзвичайно важливими, а тому необхідно виробити найоптимальніші стратегії їхнього впровадження, перебачити ресурсне та логістичне забезпечення цього процесу.

За результатами наради мають бути підготовлені відповідні пропозиції.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами president.gov.ua