Комітет з питань здоров’я нації провів виїзне засідання в Одесі

14 вересня 2020 о 17:04
569

Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет) провів 11 вересня 2020 р. виїзне засідання в Одеській обласній державній адміністрації (місто Одеса), на якому розглянув питання про стан організації надання медичної допомоги населенню Одеської області, в тому числі пацієнтам із хронічною нирковою недостатністю, онкологічними захворюваннями і туберкульозом, в умовах пандемії СОVID-19 та розпочатого другого етапу медичної реформи.

У засіданні взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, Національної служби здоров’я України, Одеської обласної державної адміністрації, Одеської міської державної адміністрації та міської ради, керівники закладів охорони здоров’я області, депутати місцевих рад та громадськості у режимі відеоконференції.

Вступне слово Михайла Радуцького

Відкриваючи засідання, голова Комітету М. Радуцький повідомив, що члени Комітету також планують сьогодні відвідати такі комунальні некомерційні підприємства: «Одеська обласна клінічна лікарня», «Одеський обласний центр соціально значущих хвороб», «Одеський обласний центр нефрології та діалізу» та «Одеський обласний онкологічний диспансер» Одеської обласної ради.

Доповідь Максима Куцого

Народні депутати заслухали голову Одеської обласної державної адміністрації (ОДА) М. Куцого, який поінформував про стан медичної галузі у регіоні та ситуацію із захворюванням на СОVID-19.

Зокрема, він зазначив, що область бере активну участь у боротьбі з пандемією. За інформацією доповідача, станом на сьогодні в області зареєстровано 9158 лабораторно підтверджених випадків захворювання на СОVID-19, зокрема хворіють 705 медичних працівників, померли від коронавірусу 142 особи.

Голова ОДА наголосив: «В області спостерігається вдвічі нижча летальність від СОVID-19, ніж по країні — 1,5% пороти 2,5–2,8% в інших регіонах нашої держави».

М. Куций розповів про організацію в області тестування та надання медичної допомоги хворим на коронавірус.

«З обласного бюджету на протидію коронавірусній хворобі виділено понад 47 млн грн, зокрема на лікарські засоби та вироби медичного призначення — 23 млн грн на медичне обладнання — 24 млн грн. Також з обласного бюджету виділено 780 тис. грн на будівництво та запуск кисневої станції у КНП «Дунайська обласна лікарня» Одеської обласної ради. З місцевих бюджетів на боротьбу з коронавірусом виділено близько 5 млн грн», — сказав очільник області. Він також поінформував про ситуацію із додатковими виплатами медичним працівникам.

Доповідач відповів на запитання народних депутатів.

Виступ Віктора Ляшко

Також на засіданні виступив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України В. Ляшко, який відзначив постійне зростання кількості випадків захворювання на коронавірус в Одеській області протягом останнього місяця. «Тому готовність системи охорони здоров’я до реагування має ключове значення», — сказав він.

Водночас В. Ляшко наголосив на необхідності дотримання протиепідемічних норм, зауваживши, що їх масове порушення спостерігалося, зокрема під час святкування Дня міста Одеса. «Порушення зафіксовані силовими відомствами нашої країни, і у разі, якщо буде спостерігатися стрибок захворюваності після завершення інкубаційного періоду після святкування, це може призвести до відкриття кримінальних справ відповідними органами, щодо порушення постанови Кабінету Міністрів України, яка забороняє проведення масових заходів», — сказав посадовець.

Головний санітарний лікар України поінформував про підготовку області до другої хвилі захворювання на СОVID-19 та до сезонних вірусних захворювань, а також про проблеми, які виникали із забезпеченням тестування населення на коронавірусну інфекцію. Окрім того, він зупинився на важливості створення і діяльності мобільних груп.

Недотримання протиепідемічних норм

Голова Комітету також звернув увагу на масове недотримання маскового режиму та інших карантинних заходів на території області. «Доки Держспоживнагляд, Центр громадського здоров’я, обласна, міська державні адміністрації не почнуть вимагати і штрафувати, ми, на жаль, будемо мати високу захворюваність», — сказав М. Радуцький.

Інші питання, що обговорювалися

Під час обговорення піднімалися питання: забезпечення медичною допомогою осіб із симптомами захворювання на коронавірус, які не мають декларації; закупівлі необхідних медикаментів; виплати доплат і допомоги медичним працівникам; створення обласної лікарні швидкої допомоги та інфекційної лікарні; організації роботи опорної лікарні у Білгород-Дністровську.

Доповідь Андрія Віленського

На засіданні виступив т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Андрій Віленський, який поінформував про фінансування медичних закладів Одеської області та ефективність використання наданих коштів.

Він зауважив: «Одеська область раціонально використовує той ресурс, який вона має для надання медичної допомоги пацієнтам з СОVID-19. В області найвищий показник завантаженості команд по Україні і найвищий показник завантаженості ліжок, який наближається до середньосвітових показників».

Керівник НСЗУ висловив занепокоєння можливим перевантаженням лікарняних ліжок і підтримав ініціативи з підготовки додаткових ресурсів.

Водночас, за його інформацією, за навантаженням на мобільні бригади, які займаються відбором матеріалу для тестування, Одеська область посідає 14-те місце по Україні, і їх діяльність потребує покращення.

А. Віленський також розповів про плани НСЗУ на 2021 рік. За його словами, до МОЗ подано бюджетний запит обсягом 225 млрд грн на державні медичні гарантії в наступному році, що становить 5% ВВП.

Т.в.о. голови НСЗУ звернувся до Комітету з проханням підтримати подані підрахунки, «оскільки саме така сума дозволить радикально підвищити оплату медичному персоналу, а також покрити всі видатки на ліки в разі стаціонарного лікування».

Також НСЗУ просить Комітет підтримати ініціативу розпочати реалізацію програми медичних гарантій з 1 квітня 2021 р.

Завершення засідання

М. Радуцький, у свою чергу, зазначив, що Комітет вимагатиме від Уряду, щоб були профінансовані саме ті пакети, які пропонує НСЗУ. «Думаю, і Комітет буде підтримувати, і, сподіваюся, місцеві депутати, і ми всі разом будемо вимагати — закон про 5% ВВП, все ж таки, має працювати», —  сказав він.

Народні депутати заслухали керівників Одеської обласної клінічної лікарні, Одеського обласного онкологічного диспансеру, міських та районних лікарень про роботу в умовах пандемії.

Зокрема, піднімалися питання надання планової медичної допомоги; оплати медичних послуг через так звані благодійні фонди та вимог придбання ліків виключно в аптечних пунктах при лікарнях.

Обговорили також організацію надання допомоги хворим на туберкульоз та СНІД, оскільки Одеса посідає третє місце серед обласних центрів України за кількістю нововиявлених випадків захворювання на туберкульоз і в області продовжується епідемія, пов’язана з ВІЛ-інфекцією.

Окрему увагу на засіданні було приділено діяльності Центру нефрології та діалізу.

Комітет прийняв рішення взяти до відома надану під час засідання інформацію, а остаточне рішення ухвалити після відвідання медичних закладів області.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами rada.gov.ua