Інспекція лікарень та дотримання протиепідемічних вимог у регіонах

14 вересня 2020 о 13:55
434

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов відвідав 11 вересня 2020 р. Чернігівську область, де в ході робочого візиту проінспектував ряд медичних закладів регіону, а також дотримання епідеміологічних правил на міському ринку Чернігова.

«Для того щоб здійснювати реформи, потрібно відвідувати регіони, спілкуватися з лікарями та пацієнтами. Тільки у безпосередньому діалозі ми збудуємо сучасну українську медицину», — зазначив міністр під час брифінгу за підсумками поїздки.

Центр сучасної онкології

Глава відомства розповів, що відвідав Центр сучасної онкології у Чернігові, та наголосив, що саме онкологія є одним із пріоритетних напрямків розвитку системи охорони здоров’я в країні.

«У Центрі сучасної онкології подивився різні відділення, в тому числі й променевої терапії, поговорили про плани на майбутнє. Онкологія — це велика проблема в країні. Близько 15% людей, які помирають щороку, — це саме онкохворі. Наступного року через Програму медичних гарантій ми плануємо збільшити пакет з онкології», — розповів М. Степанов.

Окремо міністр розповів про плани Центру сучасної онкології у Чернігові розпочати трансплантацію органів і кісткового мозку.

Центральна районна лікарня

Також під час візиту міністр поспілкувався з лікарями інфекційного відділення Центральної районної лікарні, де зараз перебуває 42 пацієнти з COVID-19 або з підозрою на цю хворобу.

«Я відвідав Центральну районну лікарню в Чернігові. Ця лікарня визначена як опорна для лікування хворих на COVID-19. Наразі там перебуває 42 пацієнти з підтвердженим діагнозом або з підозрою. Поспілкувався з медичними працівниками, які безпосередньо беруть участь у лікуванні цих хворих. Лікарня всім забезпечена: засобами індивідуального захисту, апаратами штучної вентиляції легень, повністю розведений кисень», — зазначив М. Степанов.

Останнім часом на Чернігівщині спостерігається зростання захворюваності на COVID-19. Три адміністративні одиниці області за рішенням Державної комісії з питань ТЕБ та НС з 14 вересня 2020 р. віднесені до «червоного» рівня епідемічної небезпеки.

Відповідальність органів державної влади

Під час брифінгу у Чернігові очільник МОЗ України наголосив, що уповноважені державні органи повинні посилити контроль за дотриманням протиепідемічних норм у регіонах, особливо в місцях  великих скупчень людей. Порушення правил, як свідчить статистика, призводить до стрімкого поширення COVID-19.

«У нас не існує іншого шляху, ніж дотримуватися правил нової реальності: маска, дистанція, чисті руки. Слід контролювати та стежити за цим, наприклад через комунальні служби. Це не питання штрафів, це питання безпеки. Головне — контролювати дотримання правил у місцях масових скупчень», — підкреслив М. Степанов.

Порушення протиепідемічних вимог на ринку

У Чернігові міністр також відвідав центральний ринок міста.

«70–80% продавців на центральному ринку Чернігова не носять масок, або в кращому разі — носять їх на підборідді. Я наголошую, що дотримання правил — це передусім зобов’язання перед самим собою, а не перед урядом, державою чи міністерством. Це ваше здоров’я, ваше життя, це здоров’я та життя ваших близьких», — наголосив очільник МОЗ України.

Після побаченого на ринку М. Степанов зателефонував міністру економіки Ігорю Петрашку. Під час розмови очільник МОЗ наголосив на необхідності контролю з боку Держспоживслужби за об’єктами масового скупчення людей.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua