«Щаслива гіпоксія» при COVID-19: таємницю розкрито

10 вересня 2020 о 14:46
3048

Актуальність

Гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС) — некардіальний набряк легень та синдром дифузного запалення легень, що призводить до ригідності легень та погіршує оксигенацію. Однак у хворих на COVID-19 наявна абсолютно інша клінічна картина, яка характеризується тим, що, незважаючи на виражену гіпоксію, у пацієнтів відсутні порушення дихання.

Лікарі медичної школи Ікан мережі Маунт Синай (Icahn School of Medicine at Mount Sinai), США, використовували ультразвукову транскраніальну допплерівську систему для аналізу кровотоку в головному мозку у 18 пацієнтів із тяжкою пневмонією, викликаною COVID-19. Дослідники шукали ознаки інсульту та інших черепно-мозкових аномалій у пацієнтів, однак замість цього виявили у пацієнтів мікропухирці в легеневому кровотоці.

Дизайн дослідження та результати

Загалом у дослідженні брали участь 18 пацієнтів із тяжким перебігом COVID-19, які потребували штучної вентиляції легень. Пацієнти пройшли транскраніальне допплерівське обстеження (Lucid Robotic System) з контрастуванням. Програмне забезпечення для ультразвукової діагностики від NovaSignal автоматично підраховувало кількість мікропухирців, які виявляються за 20 с, а запобіжним заходом дослідники вважали підрахунок і підтвердження кількості мікропухирців вручну. Група дослідників, використовуючи транскраніальну допплерографію, виявила, що у 83% пацієнтів із COVID-19 були наявні мікропухирці. При цьому чим більше виявлено пухирців, тим тяжчою була гіпоксемія.

Відомо, що у здорових пацієнтів контрастні мікропухирці потрапляють у кровоносні судини легень і фільтруються легеневими капілярами. Наявність пухирців у головному мозку свідчить про те, що у пацієнта капіляри легень є аномально розширеними. Останнє, як вважають дослідники, може бути причиною гіпоксії у пацієнтів із COVID-19.

Хуман Пур (Hooman Poor), доцент медичної школи Ікан мережі Маунт Синай і його колеги з Маунт Синай продовжують своє дослідження і вже зібрали дані більше 80 пацієнтів із COVID-19. Команда вчених планує проаналізувати шлях переміщення мікропухирців, включаючи їх зміни із прогресуванням хвороби.

«Це дослідження допомагає зрозуміти феномен «щасливої гіпоксії», який спостерігається у деяких пацієнтів із COVID-19, при якому кисень крові знаходиться на дуже низькому рівні, але при цьому у пацієнта відсутні проблеми з диханням», — говорить керівник дослідження доктор Хуман Пур.

«Якщо наші дані підтвердять результати масштабнішого дослідження, наявність мікропухирців потенційно може слугувати маркером тяжкості захворювання або навіть сурогатною кінцевою точкою випробувань терапевтичних засобів для лікування пневмонії, викликаної COVID-19», — сказав Х. Пур.

  • Pablos T. (2020) Transcranial ultrasound helps solve COVID-19 mystery. AuntMinnie, Aug. 21.
  • Reynolds A. S., Lee A. G., Renz J. et al. (2020) Pulmonary Vascular Dilatation Detected by Automated Transcranial Doppler in COVID-19 Pneumonia. AJRCCM, Aug. 6. Doi: 10.1164/rccm.202006-2219LE.

Анна Хиць