Оплата праці медиків в Україні: сьогодення і плани на майбутнє

9 вересня 2020 о 17:36
10280

9 вересня 2020 р. Оксана Мовчан, заступник голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ), розповіла, як на сьогодні здійснюється оплата праці медичних працівників і які зміни відбудуться найближчим часом.

Екстрена медична допомога

За її словами, видатки на оплату праці працівників 25 Центрів екстреної медичної допомоги в липні становили: на виплату зарплат медикам у розмірі посадового окладу з урахуванням надбавок та доплат — понад 123, 88 млн грн, на виплату надбавок за роботу з пацієнтами з COVID-19 — понад 72,88 млн грн. О. Мовчан підкреслила, що  в середньому розмір надбавки до зарплат медикам екстренки за липень становив 60%. Але в різних регіонах ситуація різна, наприклад у Центрі екстреної медичної допомоги Харківської області надбавки за липень становили 300%, Полтавської області — 379%, на Луганщині — 243%, Чернігівщині — 239%.

Стаціонарне лікування пацієнтів із COVID-19

Щодо медичних закладів, які надають стаціонарну допомогу пацієнтам із COVID-19, то, наприклад, у Шосткінській центральній районній лікарні Сумської області видатки на оплату праці лікарів закладу у липні становили 203,8 тис. грн, з них 128 тис. грн — доплати за лікування пацієнтів із COVID-19. У лікарні працює 7 лікарів, середня зарплата лікаря в липні становила 29 тис. грн.

НСЗУ оплачує всім закладам у повному обсязі та вчасно кошти за лікування пацієнтів із підозрою або з наявним захворюванням на COVID-19. А за безпосереднє здійснення цих доплат лікарям та медпрацівникам закладу несе відповідальність головний лікар закладу. Саме керівництво закладу має подбати про те, щоб медичний персонал отримував доплати за роботу в умовах підвищеного ризику.

Тариф за надання допомоги хворим на COVID-19 чи з підозрою на нього включає доплати медикам, які безпосередньо працюють з такими пацієнтами, у розмірі до 300% до заробітної плати. За здійснення цих доплат лікарям та медпрацівникам закладу несе відповідальність головний лікар закладу, тому ситуація з доплатами в різних закладах відрізняється.

Спеціалізована медична допомога

Медзаклади, які надають спеціалізовану допомогу, перейшли на нову систему фінансування з 1 квітня 2020 р., тобто працюють за нею лише 5 міс. І поки що немає повних даних стосовно зарплат медиків у цих закладах, проте можемо назвати успішні приклади. Так, зокрема: у Чернівецькому обласному кардіологічному центрі порівняно з аналогічним періодом минулого року фінансування зросло на 8 млн грн. Завдяки цьому заробітна плата працівників зросла на 32%.

Також з 1 вересня 2020 р. будуть підвищені зарплати медикам, які працюють у закладах спеціалізованої та екстреної медичної допомоги.
Відповідне рішення ухвалив Уряд.

НСЗУ готова укладати додаткові договори з медзакладами щодо збільшення видатків на оплату праці медиків після того, як будуть внесені необхідні технічні зміни у нормативно-правові акти. Зокрема, до Порядку використання коштів.

Уряд передбачив на підвищення зарплат медиків 5,9 млрд грн. Зокрема, передбачається підвищення зарплат: лікарям — на 70% посадового окладу, визначеного за 14 тарифним розрядом Єдиної тарифної сітки, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей — на 50%  мінімальної заробітної плати, молодшим медичним сестрам — на 25%  мінімальної заробітної плати.

Заклади отримають виплати на підвищення зарплат медикам вже з вересня.

Первинна ланка

Найпомітніші зміни в оплаті праці медиків відбулися на первинній ланці меддопомоги. Первинка перейшла на нову систему фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» з липня 2018 р. Заклади отримали більше фінансування, відповідно, змогли підвищити зарплати медичним працівникам у середньому вдвічі-втричі.

У І кварталі 2020 р. за даними, які надали медичні заклади, середні витрати на оплату праці медпрацівників первинки становили: лікаря — 14 500 грн; середнього медперсоналу — 7 804 грн; молодшого медперсоналу — 4 449 грн.

Проте є приклади медзакладів, в яких середньомісячні витрати на оплату праці лікаря становлять 20 тис.–28 тис. грн.

Наприклад, у Центрі первинної допомоги Любомльської райради на Волині середньомісячні витрати на оплату праці лікаря становлять 28,5 тис грн, в Центрі первинної допомоги № 1 Солом’янського району м. Києва — 27 тис. грн.

Водночас середньомісячні витрати на оплату праці керівника медзакладу в І кварталі 2020 р. становили 23 070 грн. Тобто керівники медзакладу отримують у середньому в 1,6 раза більше, ніж лікарі.

А в окремих медичних закладах середньомісячні витрати на оплату праці керівництва більші у 6–8 разів, ніж на оплату праці лікарів. Зокрема, такі заклади є у Волинській, Черкаській, Полтавській, Закарпатській областях.

Так, у закладі на Черкащині середньомісячна оплата праці керівника становить 58 767 грн, лікаря — 7 586 грн, тобто у 8 разів менше.

Вважаємо, що медичні працівники при укладанні колективного договору мають звертати на це увагу.

Наступного року НСЗУ вважає за доцільне збільшити розмір капітаційної ставки на первинці на 18,3%, адже фактично її величина не змінювалася з 2018 р. Це дозволить дати закладу більше можливостей для розвитку та надання якісної допомоги пацієнтам, а також — підвищити зарплату медикам.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»