Безпека і якість донорської крові та запобігання розповсюдженню COVID-19

4 вересня 2020 о 18:03
573

2 вересня 2020 р. відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет).

Якість донорської крові

Під час цього засідання депутати рекомендували Верховній Раді України ухвалити у другому читанні та в цілому проєкт Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», в рамках його підготовки до другого читання за реєстр. № 3648. Зокрема, цим законопроєктом передбачено ліцензування всіх закладів, які працюють у системі крові, яке здійснюватиме новоутворений орган. Також він відстежуватиме маршрут крові донора до кінцевого пункту призначення. Через велику кількість поправок озвучувалися лише деякі з них — про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові.

Законопроєкт спрямований на створення законодавчого фундаменту для розбудови ефективної системи крові в Україні. Зокрема, пропонується:

  • перевіряти донорську кров за євростандартами;
  • створити Єдиний національний реєстр донорів крові, що дозволить оперативно дізнаватися про наявні тимчасові чи постійні протипоказання потенційного донора в межах всієї країни;
  • розвивати добровільне безоплатне донорство.

Слід зазначити, що 3 вересня 2020 р. Парламент 244 голосами підтримав цей законопроєкт.

Запобігання поширенню СOVID-19

Також депутати рекомендували Парламенту включити до порядку денного та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу проєкт Закону № 3890 про внесення змін до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» щодо запобігання поширенню СOVID-19», поданий Кабінетом Міністрів України.

Законопроєктом пропонується встановити відповідальність за порушення санітарного законодавства для підприємств, підприємців, установ, організацій, які допускають осіб у громадські будинки та громадський транспорт під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, у вигляді штрафу в розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів (3 400–5 100 грн).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/committeehealth, rada.gov.ua