Розвиток трансплантації та 2D-кодування лікарських засобів

4 вересня 2020 о 12:47
416

МОЗ України налагоджує роботу з Європейською медичною агенцією (European Medicines Agency EMA). Досягнуто домовленості про участь у роботі агенції державного експертного центру і можливість доступу до окремих інформаційних систем ЕМА. Буде налагоджено співпрацю вітчизняних експертів з представниками агенції у питаннях реєстрації лікарських засобів, фармаконагляду, проведенні клінічних досліджень, а також здійсненні інспекцій відповідності умов виробничої практики на фармпідприємствах. Про це 3 вересня 2020 р. під час брифінгу МОЗ України повідомив Ігор Іващенко, заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції.

2D-кодування лікарських засобів

Так, 3 вересня 2020 р. відбулася перша нарада МОЗ України щодо впровадження системи 2D-кодування лікарських засобів в Україні для боротьби з фальсифікацією ліків на фармацевтичному ринку. Кожен лікарський засіб має маркуватися індивідуальним 2D-кодом, який свідчитиме про його оригінальність та походження (виробника).

Використання європейського підходу до 2D-кодування усуне бар’єри для українських виробників в експорті лікарських засобів з України в Європейський Союз, дозволить забезпечити українців якісними лікарськими засобами та унеможливить появу фальсифікованих ліків на ринку України.

Також МОЗ розробило проєкт технічного регламенту щодо косметичної продукції. Згідно з європейськими директивами щодо регулювання обігу та виробництва косметичної продукції, заборонено використання мутагенних та канцерогенних речовин у її складі.

Трансплантація

І. Іващенко також нагадав, що  минулого тижня в Україні проведено другу трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора у НДСЛ «Охматдит». Завдяки внесеним у пілотний проєкт змінам усі витрати оплачені МОЗ за рахунок державного бюджету. Наступного тижня заплановано ще дві трансплантації у НДСЛ «Охматдит».

Цього року МОЗ вдалося вирішити питання із закупівлею імуносупресивних лікарських засобів для пацієнтів, які перенесли трансплантацію. Усі пацієнти протягом вересня–жовтня отримають ті імуносупресивні лікарські засоби, яких вони потребують відповідно до медичних показань.

МОЗ уже розроблено та погоджено з усіма органами центральної виконавчої влади проєкт розпорядження Кабінету Міністрів щодо створення Українського центру транспланткоординації. Центр допоможе забезпечити розвиток трансплантації більш швидкими темпами і досягти ефективних результатів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr