Звіт міністра охорони здоров’я перед Верховною Радою

4 вересня 2020 о 12:36
1554

Завдання влади — допомогти громадянам адаптуватися до нової реальності та максимально підготуватися до всіх варіантів розвитку подій у зв’язку з епідемією  COVID-19. Про це наголосив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, звітуючи перед Верховною Радою України.

COVID-19, на жаль, невід’ємна сторона нашого життя

«COVID-19 — це вже невід’ємна складова нашого життя. Це наша нова реальність. Наше спільне завдання — допомогти громадянам максимально швидко до неї адаптуватися, щоб життя у ній було безпечним», – сказав міністр.

Міністр  також заявив про збільшення кількості ПЛР-тестувань з 200 до майже 25 тис., зменшення кількості захворювань на коронавірусну хворобу серед лікарів з 20,08% до 4,98% та своєчасну виплату 300% надбавок лікарям, задіяним у боротьбі з епідемією.

Очільник МОЗ України акцентував увагу, що на початок вересня 2020 р. у 315 закладах охорони здоров’я, які надають допомогу хворим на COVID-19, наявні  26 тис. ліжок, а в резерві — ще 213 лікарень, готових прийняти ще 9 тис. хворих на COVID-19. Він також наголосив, що МОЗ відновило роботу лабораторних центрів і суттєво збільшило кількість тестувань.

Відновлення роботи лабораторій

«За 5 міс ми відновили роботу лабораторних центрів (з 4 до 69) і збільшили кількість ПЛР-тестувань на добу з 200 до майже 25 тисяч. І продовжуємо набирати обертів. Загальна кількість зроблених тестів вже становить близько 1 млн 700 тисяч», — повідомив міністр.

Захворюваність серед медиків 

М. Степанов також зазначив, що змінилася ситуація із захворюваністю медиків на COVID-19. Наразі кількість лікарів, які захворіли, зменшилася майже у 4 рази.

«На 2 вересня 2020 р. на коронавірусну хворобу захворіло 11 498 медичних працівників (9,1% від усіх), в тому числі 93 випадки призвели до летального кінця. Завдяки нашим діям середньотижнева частка медичних працівників у захворюваності на COVID-19 зменшилася з 20,08% до 4,98% станом на зараз», — наголосив М. Степанов.

Він також зазначив, що наразі всі медичні працівники, які працюють із хворими на COVID-19, отримують доплати в розмірі 300%. Є поодинокі випадки скарг на невиплату цих коштів, але Міністерство оперативно розв’язує ці проблеми.

Забезпечення засобами індивідуального захисту

«Коли я очолив Міністерство, у країні були шалені проблеми з забезпеченням засобами індивідуального захисту медиків. Цей дефіцит усунено. На початок осені на залишках у лікарнях є понад 1,4 млн костюмів та халатів (в середньому —  тримісячне забезпечення), майже 5 млн масок та 1,3 млн респіраторів, а також 5,4 млн рукавичок», — підсумував М. Степанов.

Необхідність збільшення фінансування медицини

Було наголошено, що для реального розвитку медичної галузі в Україні необхідно виділити на її фінансування мінімум 5% ВВП.

«Життя з COVID-19 — це наша нова реальність, ми не можемо стовідсотково працювати тільки над цією проблемою. Адже в українській медицині за останні 30 років проблем назбиралося більше ніж достатньо. До сьогодні не було жодної реальної спроби реформувати медицину», — заявив міністр.

Також було підкреслено, що для будівництва реальної медицини потрібно значно збільшити її фінансування.

За словами М. Степанова, в Україні дві третини смертей спричинені серцево-судинними захворюваннями. Тому МОЗ України приділило цьому питанню особливу увагу та підвищило медичні тарифи на лікування цих хвороб.

«Ми не будемо чекати завершення епідемії, нам потрібно змінювати цю статистику. Людей необхідно лікувати, і тому тариф гострого інфаркту збільшений з 16 тис. грн до реальних 30 109 грн, а тариф на лікування гострого мозкового інсульту — з 19 тис. грн до майже 27 тис. грн. Це, нарешті, дозволить лікарям мати все необхідне для надання допомоги у разі цих хвороб», — зазначив М. Степанов.

Він також додав, що під час боротьби з COVID-19 Міністерству водночас довелося терміново рятувати психіатричну службу і тубдиспансери, бо вони перебували під загрозою знищення.

«Фінансування цих лікарень порівняно з минулим роком було зменшено на 50–80%. Загальне недофінансування тільки психіатричних лікарень в Україні становило 898 млн грн. Зараз вони фінансуються в обсягах минулого року», — додав очільник МОЗ.

Інша велика проблема медичної системи, як зазначив міністр, — дефіцит кадрів. Зараз у закладах охорони здоров’я залишаються недоукомплектованими 24,7 тис. лікарських посад, при цьому дефіцит у сільських медичних закладах становить близько 8 тис. осіб.

«Людей немає кому лікувати. І не важливо, скільки нових апаратів ШВЛ ми закупимо, якщо нам не вистачає тих, хто знає, що з цим робити. Лікувати, реанімувати, призначати медичні засоби — всьому цьому потрібно вчитися, держава повинна вирощувати та утримувати лікарів, медсестер, лаборантів, реаніматологів. 29 років ніхто не цікавився тим, що відбувається з медичною освітою», — відзначив М. Степанов.

Крім цього, МОЗ продовжує реформування екстреної медичної допомоги. За словами М. Степанова, Міністерству вже забюджетували додаткові гроші на придбання автомобілів екстреної медичної допомоги та підвищення зарплат медпрацівникам.

«400 машин купимо в цьому році, але це тільки частина. Я буду наполягати на затвердженні цього бюджету. Бо якщо ми говоримо про той самий COVID-19, епідемія показала, що навіть ланцюг — встановити діагноз — швидко відвезти — реанімувати у лікарні — був надскладним завданням для системи. Не було нормальної комплектації тестами, ліками, навіть нормальних машин достатньої якості не було. Вже не кажучи про те, що водій Uber отримує у 5-6 разів більше водія екстренки і в 3–4 рази більше фельдшера швидкої», — підкреслив очільник Міністерства.

Він також наголосив, що для будівництва реальної медицини потрібно значно збільшити її фінансування.

«Напередодні бюджетного процесу хочу сказати, що реальна медицина коштує не 3% ВВП. Нам необхідно виділити на медицину мінімум 5% . Бо якщо порівнювати з європейськими країнами, то там показники починаються з 6–7% і до 12% ВВП. Це, зокрема і до вас питання, шановні народні депутати», — підсумував М. Степанов.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, /t.me/mozofficial