COVID-19 і доплати медикам: хто несе відповідальність

3 вересня 2020 о 17:20
12537

Тариф, за яким Національна служба здоров’я України (НСЗУ) оплачує послуги за надання допомоги хворим на COVID-19 чи з підозрою на нього, включає доплати медикам у розмірі до 300% до заробітної плати. За здійснення цих доплат медпрацівникам закладу несе відповідальність головний лікар. Про це повідомляють у пресслужбі відомства.

Скільки виплатили грошей за лікування COVID-19

Станом на 3 вересня 2020 р. НСЗУ виплатила майже 3,5 млрд грн за надання медичними закладами допомоги пацієнтам із COVID-19 та з підозрою на нього у квітні–липні. Зокрема, 2,5 млрд грн отримали медзаклади, які надають стаціонарну допомогу пацієнтам із COVID-19, — на надання цих послуг НСЗУ законтрактувала 260 медзакладів. 784 млн грн отримали 25 центрів екстреної медичної допомоги, 147 млн грн — медзаклади, в яких працюють мобільні бригади, які виїжджають до людей із підозрою на COVID-19.

На сьогодні контракти з НСЗУ за цим пакетом мають 935 медзакладів, в яких працює майже 1600 мобільних бригад.

49 млн грн отримали медзаклади, які надавали стаціонарну допомогу пацієнтам із COVID-19 у квітні, але не входили в перелік лікарень, визначених для госпіталізації — виплати від НСЗУ отримали 144 таких лікарень.

Тариф включає доплати медикам у розмірі 300%  посадового окладу

У НСЗУ вчергове наголошують, що тариф, за яким НСЗУ оплачує послуги медзакладів за надання допомоги хворим на COVID-19 чи з підозрою на нього, включає доплати медикам, які безпосередньо працюють із цими пацієнтами, у розмірі до 300% до заробітної плати. За здійснення цих доплат лікарям та медпрацівникам закладу несе відповідальність головний лікар.

Що робити, якщо у людини з’явилися симптоми COVID-19

У відомстві також детально роз’яснюють алгоритм дій людини, якщо у неї спостерігаються симптоми COVID-19, зокрема лихоманка, кашель, задишка, утруднене дихання.

Насамперед, хворому необхідно зателефонувати до свого сімейного лікаря, з яким укладено декларацію.

Йти до лікаря на прийом не потрібно.

За необхідності лікар спрямує до пацієнта мобільну бригаду для взяття аналізів для тестування на COVID-19.

НСЗУ наголошує, що пацієнт не має самотужки шукати, де пройти тестування та самостійно йти до лабораторії. Мобільна бригада зобов’язана приїхати до нього додому.

Якщо пацієнт не має свого лікаря або лікар відмовив у виклику мобільної бригади попри наявність симптомів, необхідно зателефонувати на регіональну телефонну «гарячу лінію» з  питань COVID. Тоді бригаду викличе диспетчер обласної «гарячої лінії». Номер телефону можна знайти на сайті НСЗУ, на сайті  covid19.gov. Результати тестування повідомляють пацієнту та його сімейному лікарю. У разі підтвердження діагнозу лікар надасть рекомендації щодо самоізоляції та лікування в домашніх умовах, якщо перебіг захворювання легкий. Або порекомендує звернутися до лікарні у разі тяжкого перебігу.

Особи, які контактували із хворим, також мають пройти тестування на COVID-19.

Що робити у критичному стані

У разі, якщо у пацієнта критичний стан (утруднене дихання, висока температура тіла), слід зателефонувати до швидкої допомоги. Бригада екстреної медичної допомоги оцінить стан здоров’я на місці виклику та за необхідності привезе до лікарні, визначеної в регіоні для лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою.

Якщо, за висновком бригади екстреної медичної допомоги, хворий не потребує госпіталізації, йому нададуть необхідну медичну допомогу на місці та рекомендації стосовно самоізоляції. А також направлять до хворого мобільну бригаду для забору зразків для тестування.

Що входить до безоплатного пакета допомоги при COVID-19

Якщо пацієнта госпіталізували, він має знати, що до безоплатного пакета послуг з лікування пацієнтів із COVID-19 у медичних закладах включено:

  • тестування на COVID-19;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • медична допомога відповідно до галузевих стандартів;
  • киснева підтримка, інтенсивна терапія та підключення до ШВЛ або ЕКМО за необхідністю;
  • медикаментозна терапія та знеболення за потреби;
  • консультації лікарів інших спеціальностей.

Усі ліки, що передбачено національним протоколом лікування COVID-19, включено до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медзакладів.  Лікування для пацієнта з COVID-19 є безоплатним.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресстіялужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua