Незабаром буде впроваджено 5 нових напрямків боротьби з раком в Україні

3 вересня 2020 о 12:08
1384

2 вересня 2020 р. Верховна Рада України  прийняла Постанову «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення».

Про що документ

Документом схвалено Рекомендації парламентських слухань на тему: «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення», які відбулися у Верховній Раді України 12 лютого 2020 р.

Кабінету Міністрів України доручено забезпечити інформування Верховної Ради України про стан реалізації Рекомендацій парламентських слухань, схвалених цією Постановою, через 6 міс із дня її прийняття та в подальшому щорічно до 1 липня поточного року.

Подробиці

Зокрема, учасники парламентських слухань рекомендують:

  • Президенту України: оголосити наступний 2021 рік — роком онкологічного скринінгу в Україні.
  • Верховній Раді України: забезпечити затвердження на рівні Закону Загальнодержавної цільової програми боротьби з онкологічними захворюваннями (у разі подання її на розгляд в установленому порядку Кабінетом Міністрів України).
  • Кабінету Міністрів України: затвердити «Національну стратегію контролю онкологічних захворювань до 2030 року» та план дій на її виконання, визначивши  основні цілі та завдання держави у цій сфері до 2030 р., інструменти для реалізації, ключові цільові показники та індикатори оцінки результативності; розробити та внести в установленому порядку на розгляд Верховної  Ради України для затвердження проєкт Закону про Загальнодержавну цільову програму боротьби з онкологічними захворюваннями, передбачивши їх належне щорічне фінансування та комплекс заходів, спрямованих на виконання резолюції Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я «Профілактика раку і боротьба з ним в контексті комплексного підходу» (WHA70.12).

Також викладено рекомендації Міністерству охорони здоров’я України, Міністерству соціальної політики України, Міністерству освіти і науки України, Національній академії наук України, Національній академії медичних наук України, місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування.

Проєкт Постанови зареєстровано за № 3600.

Коментар Михайла Радуцького

Коментуючи це рішення Парламенту, М. Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, зазначив, що його підтримали 316 народних депутатів.

5 напрямків боротьби з раком

«Ми пропонуємо рухатись у п’яти напрямках.

Перший — впровадити механізми ранньої діагностики раку. Сьогодні кожен третій український пацієнт дізнається про онкозахворювання лише на одній з останніх стадій хвороби. За прикладом розвинених країн рання діагностика раку повинна бути обов’язковою для певних груп населення. На ранніх стадіях захворювання лікування коштує значно менше та є ефективнішим.

Другий напрямок — удосконалення чинного Національного канцер-реєстру та створення на його базі реєстру осіб, які пройшли онкоскринінг. Інтеграція цього реєстру до Електронної системи охорони здоров’я (eHealth).

Третій напрямок — пропаганда діагностики. Українцям необхідно пояснити, чому рання діагностика раку необхідна. Один із варіантів — створення мобільного додатку, який би нагадував людям про необхідність проходження тестування та пояснював, де можна пройти онкоскринінг.

Четвертий напрямокфінансування. Держава має взяти на себе оплату медичних послуг з ранньої діагностики та проводити її в межах програми державних гарантій медичного обслуговування населення.

П’ятий напрямок — модернізація матеріально-технічної бази як за рахунок коштів держави та місцевих бюджетів, так і через залучення інвесторів.

Отже, запропоновано чіткий план дій. Тепер Міністерство охорони здоров’я України має розробити  механізми реалізації нашої дорожньої карти з боротьби з раком. Перед Міністерством постає велике амбітне завдання. Але, погодьтеся, проблема теж масштабна  — щорічно в Україні від онкозахворювань помирають майже 100 тис. людей!» — заявляє народний депутат України.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами rada,gov.ua, t.me/radutsky