Вакцинація від COVID-19 та новий протокол тестування

3 вересня 2020 о 11:55
2899

Наразі у світі клінічно досліджуються 33 вакцини від COVID-19, дев’ять з них максимально наблизилися до практичного застосування і перебувають на третій стадії випробувань. Про це під час брифінгу 2 вересня 2020 р. повідомив Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я — головний держаний санітарний лікар України.

Новий протокол тестування COVID-19

Посадовець також зазначив, шо наступного тижня ВООЗ представить новий протокол, який дозволить використовувати у стратегії швидкі тести на наявність антигену. Ці дослідження виявляють вірусний антиген, що свідчить про наявність інфекції, протягом 15 хв. У США вже зареєстровано тест-системи на антиген чотирьох виробників.

В. Ляшко повідомив, що сьогодні в Україні функціонують 104 вірусологічні лабораторії, які проводять тестування методом ПЛР. На початку квітня їх було лише 28. До лабораторій МОЗ було додатково поставлено 17 автоматичних станцій пробопідготовки для виділення РНК вірусу, 34 прилади для ампліфікації. Нині потужності лабораторій дозволяють робити 125 тис. тестувань на добу, на початку червня ця кількість становила близько 65 тис. досліджень на добу.

В Україні 318 лабораторій проводять тестування методом ІФА, який виявляє антитіла у крові людини. Загалом в Україні проведено вже понад 1 млн 30 тис. досліджень на наявність імуноглобулінів, з яких антитіла виявлено у 47 993 випадках.

Щеплення за календарем

Наразі в кожній області країни доступні якісні вакцини для обов’язкових щеплень. Держава закуповує вакцини за національним Календарем щеплень від 10 інфекційних хвороб за бюджетні кошти.

Хто має проводити безоплатне щеплення

Отримати безоплатне щеплення можна у комунальних медичних закладах, пологових будинках та приватних клініках, які уклали договір з Національною службою здоров’я України.

Ситуація з вакцинацією в регіонах

Майже всі області, крім Закарпатської, Чернігівської та Одеської, значно покращили темпи охоплення КПК1 порівняно з 1 квітня 2020 р. Однак, якщо продовжувати вакцинувати такими темпами, в Україні прогнозований рівень охоплення на 2020 р. у середньому становитиме 78%, що істотно нижче за охоплення у 2018 (91%) та 2019 (93%) роках.

Раніше ми повідомляли, що вакцина від COVID-19 може з’явитися в Україні на початку 2021 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr