Розшифровка МРТ-знімків за допомогою штучного інтелекту

2 вересня 2020 о 17:18
3536

Актуальність

19 серпня 2020 р. Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Тhe Food and Drug Administration — FDA) ухвалило застосування двох нових пакетів програмного забезпечення, які допомагають розшифрувати результати магнітно-резонансної томографії (МРТ) за допомогою штучного інтелекту. Це програмне забезпечення має звільнити лікарів від рутинної роботи при описі МРТ-знімків.

Мета зазначених програм — оптимізація роботи лікарів і підвищення ефективності та якості медичної допомоги завдяки вдосконаленню процесу прийняття рішень щодо кожного пацієнта, як зазначають розробники.

Програма для морфометричного аналізу при МРТ-скануванні головного мозку AI-Rad Companion Brain MR for Morphometry Analysis автоматично сегментує мозок на МРТ-знімках, вимірює його обсяг і зазначає відхилення від норми. Програма AI-Rad Companion Prostate MR for Biopsy Support автоматично сегментує передміхурову залозу на МРТ-знімках і дозволяє лікарям відзначати осередки уражень, роблячи процес біопсії передміхурової залози більш цілеспрямованим.

AI-Rad Companion Brain MR for Morphometry Analysis забезпечує волюметрію головного мозку, яка включає вимір сірої та білої речовин і спинномозкової рідини в різних сегментах мозку, а також порівняння отриманих результатів з нормою. Програма здатна автоматично ідентифікувати близько 30 сегментів мозку на МРТ-знімках, вимірювати їх обсяги та порівнювати результати. У разі типової клінічної картини зниження обсягів може означати наявність хвороби Паркінсона, Альцгеймера чи інших форм деменції. Раніше сегментацію та порівняння з показниками норми проводили вручну або напівавтоматично.

AI-Rad Companion Prostate MR for Biopsy Support автоматично сегментує передміхурову залозу і зазначає зовнішній контур органа за секунди, а не за хвилини, лікарю залишається  потім просто відзначити підозрілі ділянки і відправити МРТ-знімки зі своїми позначками до уролога, який проводить подальший менеджмент пацієнта. Це програмне забезпечення дозволить урологам діагностувати серйозні карциноми передміхурової залози і покращувати якість медичної допомоги.

Кожне із програмних забезпечень може використовуватися на МРТ-сканах різних виробників і є доступним на інтернет-ресурсі Siemens Healthineers.

>
  • ITN (2020) FDA Clears AI-based MRI Interpretation Assistants from Siemens Healthineers. ITN, Aug. 19.
  • Анна Хиць