Допомога новонародженим за Програмою медичних гарантій

2 вересня 2020 о 17:12
566

Як повідомили у Національній службі здоров’я України (НСЗУ), неонатальна допомога новонародженим є пріоритетною послугою в Програмі медичних гарантій (ПМГ) цього року. Це означає, що до надання таких медичних послуг прикута особлива увага НСЗУ. При контрактуванні медзакладів на надання неонатальної допомоги висувалися підвищені вимоги до них, і оплачуються ці послуги за підвищеним тарифом. Зокрема, за надання такої допомоги новонародженим, які народились із масою тіла до 1500 г, встановлено найвищий тариф ПМГ цього року.

Допомога новонародженим за ПМГ у цифрах

В Україні щороку народжується понад 300 тис. немовлят, понад 15 тис. з них з’являються на світ передчасно.

НСЗУ законтрактувала 122 медзаклади на надання неонатальної допомоги новонародженим. Серед них 21 перинатальний центр, 3 центри матері й дитини, 24 пологові будинки, 23 обласні дитячі лікарні.

Майже 12 тис. немовлят отримали медичну допомогу в цих закладах у квітні–липні.

За надання допомоги новонародженим НСЗУ заплатила цим медзакладам понад 500 млн грн.

Як отримати безоплатний пакет

До безоплатного пакета допомоги у складних неонатальних випадках включено:

  • інтенсивну терапію новонароджених та подальше їх виходжування;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • респіраторну підтримку;
  • парентеральне харчування;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • офтальмологічний та аудіологічний скринінг для вкрай недоношених немовлят;
  • вакцинацію, згідно з Календарем профілактичних щеплень.

Звідки медичний заклад отримує ліки

Дороговартісні препарати для передчасно народжених дітей медзаклади отримують додатково централізовано за державними закупівлями. У тариф включені лише ліки поза централізованими закупівлями, які входять у Національний перелік лікарських засобів. Також у тариф включено вартість витратних матеріалів.

Скільки грошей отримує медичний заклад

Допомога немовлятам у складних неонатальних випадках є безоплатною для родин, у яких народилися такі дітки. Також за потреби такі немовлята отримують і медичну реабілітацію, яку НСЗУ оплачує за окремим пакетом.

Медичний заклад, законтрактований на надання неонатальної допомоги, отримає від НСЗУ кошти за підвищеним тарифом — від 29,6 тис. грн до 98,5 тис. грн. І до цих закладів ми висували підвищені вимоги, щоб гарантувати — тут маленькі пацієнти отримають весь обсяг потрібної їм допомоги. Зокрема, в такому закладі обов’язково має бути апарат ШВЛ, щонайменше по трьох закритих і відкритих інкубаторах. Також тариф покриває послугу з перевезення маленького пацієнта виїзною неонатологічною бригадою.

Плани на 2021 рік

У наступному році НСЗУ пропонує залишити неонатальну допомогу пріоритетним напрямком та збільшити тариф на її надання. Реалізувати це можливо, якщо буде затверджено збільшення бюджету ПМГ-2021 до рівня, передбаченого Законом «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»— не менше 5% ВВП.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr