Збереження районних лікарень та розвиток сільської медицини — пріоритет Президента

1 вересня 2020 о 18:02
5047

Уряд незабаром має представити план збереження районних лікарень та надання медичних послуг у сільській місцевості. Про це 1 вересня 2020 р. повідомив Президент України Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ в межах робочої поїздки до Полтавської області.

Коментар Володимира Зеленського

«Ми чекаємо від міністра охорони здоров’я, від Прем’єр-міністра України цієї презентації, де будуть збережені лікарні. А там, де їх немає, буде дуже швидко побудована інфраструктура, щоб людина з маленького села змогла потрапити в найкоротший термін до опорної лікарні. Якщо це далеко, то на місці повинна бути лікарня того чи іншого рівня. Я впевнений, що найближчим часом цю презентацію побачимо ми, в Офісі Президента, а потім уже суспільство теж її побачить і розгляне», — розповів Глава держави.

Недопущення закриття психіатричних лікарень та протитуберкульозних диспансерів

Президент зауважив, що під час робочих поїздок регіонами України часто дізнається інформацію про ті чи інші психіатричні лікарні та тубдиспансери, які планувалося закрити в межах медичної реформи, яку ухвалила попередня влада. Тому доводиться в «ручному режимі» втручатися, щоб не допустити закриття таких важливих медзакладів.

«Тому ми поправимо цю медичну реформу — це має зробити МОЗ — і виправимо таку фінансову несправедливість та інші речі», — сказав Володимир Зеленський.

Зарплати лікарів

За словами Президента, необхідно також виправляти несправедливу ситуацію з різним рівнем заробітних плат серед лікарів різних ланок медицини.

«Що стосується бідності — перш за все питання до заробітних плат, до медичної реформи, яка, ми знаємо, частково має плюси, а частково — великі мінуси через ту нерівність заробітних плат медиків різних ланок — «первинки» та інших лікарів. Існує велика різниця, несправедлива, нечесна. Так не буде — такі речі ми будемо виправляти», — наголосив Глава держави.

Медичні заклади у програмі «Велике будівництво»

Також під час робочої поїздки до Полтавської області Президент України Володимир Зеленський оглянув корпус інтервенційної кардіології та реабілітації Полтавського обласного клінічного кардіологічного диспансеру, який реконструйовано в рамках Національної програми «Велике будівництво».

Глава держави ознайомився з автоматизованим пунктом управління Кардіологічного диспансеру. Також оглянув кабінети ультразвукової діагностики, ЕКГ, ударно-хвильової терапії, зал фізичної реабілітації. Президент відвідав відділення порушення серцевого ритму, а також рентгенопераційний блок.

Співпраця із Світовим банком

Голова Полтавської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов зазначив, що в області оновлено парк автомобілів екстреної допомоги. За програмами уряду та Світового банку придбано 165 нових одиниць транспорту.

Також В. Зеленський відвідав відділення інтервенційної кардіології. У складі відділення є три операційні, лабораторія, блок реанімації та інтенсивної терапії. Завдання відділення: ургентні коронарні втручання під час гострого коронарного синдрому, ургентна імплантація штучних водіїв ритму, діагностична коронарографія, планові стентування судин серця, інтенсивна терапія та реанімація хворих із тяжкими станами, що зумовлені кардіальною патологією, ведення післяопераційних пацієнтів. Перспектива розвитку відділення — відкрита кардіохірургія.

Президент поспілкувався з колективом Кардіологічного диспансеру.

«Дуже красиво, сучасно, високотехнологічно. Хочемо вам подякувати за дуже складну роботу», — сказав Глава держави, звертаючись до лікарів.

В. Зеленський зазначив, що він справді вражений масштабами реконструкції диспансеру.

Висока оцінка Глави держави

«Багато разів ми мандрували багатьма країнами, у багатьох лікарнях я був. Бачив найсучасніші лікарні в Європі, в Америці, у світі. Але жодного разу я не бачив державної лікарні, державного центру такого рівня», — сказав Президент під час спілкування з представниками ЗМІ.

Глава держави зауважив, що діагностика, профілактика та реабілітація у реконструйованому диспансері здійснюється на найвищому рівні. У закладі працюють висококласні фахівці.

«Ми зайшли в реанімацію та побачили світлих, з інтелектом в очах, молодих спеціалістів. Мені здається, вони допомагають, бо коли на них дивишся, — хочеться жити. Кажуть, що навіть стіни лікують. Я вважаю, що саме такі стіни можуть вилікувати», — зазначив В. Зеленський.

Довідка. Реалізація проєкту з реконструкції Полтавського обласного клінічного кардіологічного диспансеру дозволить створити умови для підвищення профілактики захворювань серед населення області шляхом введення в експлуатацію лікувального закладу на 136 ліжок (зокрема 120 ліжок — палатні відділення та 16 ліжок — блок реанімації та інтенсивної терапії), вдосконалення системи надання населенню кардіологічної допомоги, діагностики та лікування серцево-судинних захворювань. Під час реконструкції Полтавського обласного клінічного кардіологічного диспансеру добудовано шестиповерховий корпус, влаштовано стоянки та паркову зону, вжито заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища, зокрема для осіб з обмеженим фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення. У Кардіологічному диспансері створено 193 робочих місця. Місткість — 136 ліжок. На об’єкті завершені будівельно-монтажні роботи та закінчуються пусконалагоджувальні роботи інженерних систем.

Нагадаємо: МОЗ України та Центральна виборча комісія розробляють спеціальний алгоритм щодо дотримання протиепідемічних норм під час місцевих виборів в України.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами president.gov.ua