В Україні — 16 спалахів сальмонельозу

31 серпня 2020 о 17:49
732

2 402 особи захворіли на сальмонельоз в Україні з початку року. Про це повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України та зазначають, що захворюваність на 100 тис. населення становить 5,7, що на 41% нижче, ніж за аналогічний період минулого року.

Станом на 27 серпня 2020 р. з початку року зареєстровано 16 спалахів сальмонельозу (Запорізька область — 4, Івано-Франківська область — 2, Вінницька, Дніпропетровська, Закарпатська, Кіровоградська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Черкаська області та місто Київ — по 1), внаслідок яких постраждали 130 осіб, з них — 29 дітей віком до 15 років.

Епідрозслідування спалаху захворювання, зареєстрованого у Києві, триває.

Про сальмонельоз

Сальмонельоз — це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.

Ступінь тяжкості хвороби залежить від серотипу, сприйнятливості населення та низки інших факторів.

Кількість відомих серологічних варіантів сальмонел постійно зростає. Водночас світовий досвід демонструє, що не більше 200 з них мають значення в патології людини, а значного поширення набули і відіграють істотну епідеміологічну роль не більше 50.

Джерело збудника інфекції — тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.

Носійство може тривати від кількох днів до кількох років. Людина в підтримці циркуляції сальмонел у природі значно поступається тваринам.

Механізм передачі інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.

Сальмонельоз має літньо-осінню сезонність, що пов’язано з активацією в цей період механізму передачі бактерій.

Захворюваність у містах у 2 рази вища, ніж у селах.

Інкубаційний період коливається від 6 год до 2–3 діб.

Перебіг хвороби може відбуватися в легкій формі. Проте в деяких випадках пов’язане з хворобою зневоднення може становити загрозу для життя.

Симптоми сальмонельозу: підвищення температури тіла, головний біль, слабкість, нездужання, біль у животі, нудота, блювання, діарея.

Профілактика

Профілактика сальмонельозу включає широкий комплекс ветеринарних, санітарних та протиепідемічних заходів.

При появі симптомів захворювання, необхідно своєчасно звернутися за медичною допомогою та не займатися самолікуванням!

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами phc.org.ua