МОЗ України перевірить, куди пішли гроші, виділені на лікування COVID-19

31 серпня 2020 о 15:28
1923

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України фіксує значне збільшення кількості госпіталізованих пацієнтів із COVID-19 протягом останнього тижня: за 24–30 серпня 2020 р. госпіталізовано 2 829 осіб, за 17–23 серпня — 2 699, тоді як за 18–24 травня — 749. Кількість госпіталізацій збільшилася майже в чотири рази. Про це під час ранкового брифінгу 31 серпня 2020 р. повідомив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України.

За словами очільника МОЗ, у лікарнях зайняті 9 972 ліжка для інфікованих коронавірусом: це як підтверджені випадки, так і пацієнти з підозрою на COVID-19. Кисень підведений до понад 11 тис. ліжок. Зараз у готовності понад 36 тис. ліжок для госпіталізацій хворих на COVID-19

Також зазначено, що Міністерство ініціює спрощення механізму надання медзакладам послуг із проведення кисневих магістралей та збільшення потужності кисневих станцій, а також закупівлі додаткових лікарських препаратів, ІФА-тестів та вакцин від грипу. Очікується, що наступного тижня відповідний проєкт постанови буде внесено на розгляд Кабінету Міністрів України.

Крім того, МОЗ України ініціювало постанову Уряду щодо централізованих закупівель лікарського засобу ремдесивір, адже цей засіб показує непогані результати при лікуванні пацієнтів із COVID-19.

Забезпечення ліками від COVID-19

М. Степанов наголосив, що планом фінансування лікарень була передбачена закупівля лікарських засобів для лікування COVID-19. На процес лікування хворих НСЗУ було передбачено 15,6 млрд грн. Оскільки до МОЗ регулярно надходить інформація про незабезпеченість лікарень потрібними лікарськими засобами, Міністерство ініціюватиме ряд дій щодо перевірки забезпечення лікарень цього тижня.

Наразі інформацію щодо забезпеченості лікарень, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам із COVID-19, можна переглянути на офіційному інформаційному порталі КМУ.

Особливості навчального процесу

Щодо навчального процесу було зазначено, що коло контактних осіб визначає лікар-епідеміолог разом із сімейним лікарем. Усіх контактних вчителів та учнів потрібно тестувати. Тестування проводиться одноразово та згідно із діючим стандартом надання медичної допомоги на 14-й день після контакту, можна проводити на 7–10-й день.

Чи потрібно йти на самоізоляцію вчителю, якщо захворів учень, також вирішує лікар-епідеміолог і сімейний лікар. Якщо дитина на самоізоляції як контактна особа без підтвердженого діагнозу, батькам дитини дозволено не ізолюватися.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr/