Допомога при пологах за Програмою медичних гарантій

31 серпня 2020 о 15:23
849

Медична допомога при пологах є пріоритетною послугою Програми медичних гарантій. Пріоритетність означає, що Національна служба здоров’я України (НСЗУ) приділяє особливу увагу цьому напрямку, зокрема оплачує надання такої допомоги за підвищеним тарифом і висуває до медзакладів певні вимоги щодо наявності у них необхідного обладнання та команди спеціалістів, здатних забезпечити цілодобову меддопомогу.

Допомога при пологах у цифрах

НСЗУ законтрактувала 396 медзакладів на надання медичної допомоги при пологах, 70 з них — спеціалізовані пологові будинки та перинатальні центри.

Понад 86 тис. пацієнток отримали допомогу при пологах в цих медзакладах у квітні–липні 2020 р. А НСЗУ виплатила цим закладам 805 млн грн за надання допомоги пацієнткам.

За даними електронної системи охорони здоров’я, майже всі пологи проведені в закладах, які мають контракти з НСЗУ, та, відповідно, відповідають всім вимогам щодо надання якісних медичних послуг. Поза такими закладами у липні 2020 р. було проведено лише 17 пологів із загальної кількості понад 25,5 тисяч.

Що входить у безоплатний пакет

У безоплатний пакет допомоги при пологах включено:

  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (у тому числі лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей за потреби);
  • медичну допомогу при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою;
  • медичну допомогу при ускладнених пологах та кесаревому розтині;
  • зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральну анестезію;
  • стабілізацію стану дитини після народження;
  • вакцинацію новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень;
  • лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ у централізованому порядку;
  • харчування під час перебування у стаціонарі.

Як отримати безоплатну допомогу при пологах

Щоб отримати допомогу при пологах, пацієнтці потрібно приїхати до вибраного акушерського стаціонару, або викликати швидку допомогу, яка її туди доставить. Пологи з черговою акушерською бригадою є безоплатними. Якщо ж пацієнтка хоче народжувати у конкретного лікаря, за цю послугу закладом може встановлюватися додаткова офіційна оплата, згідно з тарифами, визначеними в закладі.

Плани на майбутнє

У наступному році НСЗУ пропонує залишити медичну допомогу при пологах пріоритетним напрямком та підвищити тариф на надання такої допомоги. Реалізувати цю пропозицію НСЗУ зможе в разі, якщо буде затверджено збільшення бюджету Програми медичних гарантій на 2021 рік до рівня, передбаченого Законом «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», а саме: не менше 5% ВВП.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr