Медична освіта в умовах COVID-19 та розвиток науки

28 серпня 2020 о 10:43
1379

27 серпня 2020 р. у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України під час щоденного брифінгу Ірина Микичак, заступник міністра охорони здоров’я України, розповіла про особливості проведення медичної освіти в умовах пандемії COVID-19 та про розвиток медичної науки.

Зазначено, що МОЗ України організувало зустріч з ректорами закладів вищої медичної освіти сфери його управління. Обговорено питання організації навчання студентів в умовах поширення коронавірусної інфекції. МОЗ розробило низку рекомендацій щодо організації освітнього процесу в студентському середовищі, які розмістило на сайті МОЗ та надіслало до закладів вищої освіти.

Навчання студентів

Студенти-медики, які під час навчання проходять практичні заняття у медичних закладах, повинні з усією відповідальністю дотримуватися протиепідемічних вимог. МОЗ рекомендує обмежити проведення лекцій в аудиторіях, розміщених у лікарняних корпусах.

Навчання інтернів

З 1 серпня почали працювати 3510 лікарів-інтернів першого року, що навчалися за бюджетні кошти, на 1036 базах стажування. Для виплати їм заробітної плати МОЗ розподілило і передає в обласні департаменти охорони здоров’я всі необхідні кошти.

Зміни дати проведення ЄДКІ

МОЗ України вносить зміни у графік проведення Єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ). Іспит проходитиме для українських студентів 22–23 вересня 2020 р., а для студентів-іноземців — 20–21 жовтня.

Участь науково-педагогічних працівників в освітньому процесі

МОЗ напрацювало й надіслало на узгодження в зацікавлені відомства «Положення про організацію освітнього процесу за участю науково-педагогічних працівників закладів вищої (післядипломної освіти), що здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти у сфері охорони здоров’я у закладах охорони здоров’я». Після погодження документ буде подано на розгляд Уряду.

Розвиток медичної науки

Для стимулювання наукової діяльності у сфері медицини МОЗ оголосило конкурсний відбір проєктів наукових досліджень і розробок, виконання яких почнеться у 2021 р. Документи на участь у конкурсному відборі прийматимуться до 18:00 23 вересня 2020 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr