Правець: в Україні зареєстровано 8 випадків з початку року

26 серпня 2020 о 16:08
1208

З початку року в Україні зареєстровано 5 випадків правця у дітей і 3 випадки у дорослих. За аналогічний період 2019 р. всього виявлено 7 випадків.

Правець зафіксовано у 7 областях: Вінницькій — 2, Волинській — 1, Київській — 1, Львівській — 1, Миколаївській – 1, Полтавській — 1, Чернігівській — 1.

Про правець

Правець — це інфекційне захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani.

Правцем можна інфікуватися:

  • при пошкодженні шкіри та слизової оболонки;
  • внаслідок травмування гострими предметами, уламками деревини.

Єдиний спосіб захиститися від правця — вакцинація. З початку року до 1 червня 2020 р. в Україні вакциновано лише 31,6% дітей віком до 1 року від правця. Якщо ви пропустили необхідні щеплення за Календарем, поспішайте їх надолужити. Вакцина від дифтерії та правця безоплатна.

Календар щеплень визначає оптимальний вік і проміжки часу для введення вакцин. Тому для найкращого захисту варто робити щеплення вчасно.

Вакцинація необхідна, навіть якщо ви хворіли, оскільки імунітет після захворювання швидко минає, і є ймовірність повторного зараження.

Захворюваність на правець безпосередньо залежить від ступеня обсіменіння ґрунту спорами збудників, рівня травматизму. Найнебезпечніший сільськогосподарський та побутовий травматизм, які пов’язані із забрудненням рани ґрунтом.

Сприйнятливість людей до захворювання висока, ризик зростає у разі створення анаеробних умов у рані.

Від 3-го до 21-го дня після зараження можуть з’явитися симптоми захворювання, зокрема: головний біль, спазми м’язів обличчя, підвищення температури тіла та надмірне потовиділення; м’язові спазми — часто у шлунку, болісне напруження у всьому тілі, проблеми з ковтанням, зміна артеріального тиску та пришвидшене серцебиття, неконтрольоване/мимовільне скорочення м’язів голосових зв’язок (ларингоспазм), ламкість кісток, ускладнення дихання.

Правець може призвести до смерті.

За появи перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами phc.org.ua