Екстрена медична допомога та друга хвиля COVID-19

25 серпня 2020 о 17:22
815

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України рекомендує закладам охорони здоров’я створити тримісячний запас засобів індивідуального захисту та достатній резерв лікарських засобів. Це дасть можливість оперативно реагувати у критичних епідеміологічних ситуаціях. Крім цього, лікарням необхідно забезпечити підведення кисню до 80% ліжок, призначених для лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою. На цьому під час брифінгу 25 серпня 2020 р. наголосила Ірина Садов’як, перший заступник міністра охорони здоров’я України.

Забезпечення киснем

Також зазначено, що МОЗ України ініціює спрощення механізму надання медичними закладам послуг з проведення кисневих магістралей та збільшення потужності кисневих станцій, а також закупівлі додаткових лікарських препаратів, ІФА-тестів та вакцин від грипу. Очікується, що наступного тижня відповідний проєкт постанови Уряду буде внесено на розгляд Кабінету Міністрів.

Відділення екстреної медичної допомоги

Ступінь готовності проєктів реконструкції приймальних відділень у відділеннях екстреної медичної допомоги опорних лікарень, яку проводять у рамках «Великого будівництва» різний. Наприклад, Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради вже завершила реконструкцію відділення екстреної меддопомоги і готова до прийому пацієнтів. Низка лікарень перебувають ще на етапі укладення договорів. МОЗ має намір посилити контроль над цим процесом.

Первинна ланка

Також МОЗ України розробляє механізми стимуляції медичних працівників первинної ланки за певними критеріями та індикаторами оцінки якості.

Готовність до другої хвилі COVID-19

Минулого тижня заступник міністра побувала з робочою поїздкою в Івано-Франківській та Чернівецькій областях з метою перевірки готовності медичної системи до можливої другої хвилі поширення коронавірусної хвороби. Наразі в цих областях визначено додаткові лікарні, які прийматимуть хворих на COVID-19. Вони готові надавати допомогу цим пацієнтам.

І. Садов’як зазначила, що медична система не зможе впоратися з нинішньою епідеміологічною ситуацією сама, без участі влади, контролюючих органів та громадян. Нині внаслідок нехтування карантинними правилами у країні значно зросла захворюваність на COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr