Гіперхолістеренемія: ефективне лікування та профілактика

25 серпня 2020 о 12:27
1560

Актуальність

Серцево-судинні порушення — безпосередні чинники смертності у пацієнтів із захворюваннями метаболічного циклу, зокрема цукровим діабетом. Попередні дослідження довели стійку асоціацію між зменшенням рівня ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) та зниженням смертності. Таким чином, контроль дисліпідемії за допомогою застосування статинів є наріжним каменем зниження смертності від серцево-судинних подій у пацієнтів із метаболічними порушеннями. Однак накопичений клінічний досвід свідчить про виникнення непереносимості статинів у 7–29% пацієнтів. Частота виникнення побічних ефектів від застосування статинів, зокрема м’язових порушень, спричинила пошук інших ліпідознижувальних препаратів (нестатинів) із точковою дією. Одним із таких препаратів є бемпедоїдна кислота, фармакологічна дія якої полягає у блокуванні утворення холестерину в печінці шляхом пригнічення активності АТФ-цитратліази. У 2020 р. Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) надало дозвіл на застосування бемпедоїдної кислоти з метою контролю гіперліпідемії у дорослих. Попередні результати дослідження довели ефективність нового засобу з гіполіпідемічною дією. Однак питання безпеки препарату залишилося нез’ясованим. Зазначене зумовило дослідження, проведене групою лікарів на чолі з Арріго Цицеро (Arrigo F.G. Cicero), Університет міста Болоньї, Італія. Результати дослідження опубліковані на сайті Публічної наукової бібліотеки в розділі Медицина (PLOS Medicine).

Результати

До дослідження було залучено 4391 пацієнта з цукровим діабетом віком 53,3–64,7 року. Пацієнти інтервенційної групи отримували бемпедоїдну кислоту, інша група була контрольною. Додатково виокремлені підгрупи за клінічними ознаками серцево-судинних порушень. Первинною точкою дослідження була зазначена частота смертельних випадків внаслідок інфаркту міокарда, несмертельного інсульту, госпіталізації внаслідок нестабільної ішемічної хвороби та порушення коронарного кровообігу протягом 12–48 міс, а також визначення рівня ЛПНЩ. За вторинну точку дослідники визначили смерть від серцевої недостатності за будь-якої причини серцево-судинного генезу, виявлення біохімічних ознак дисфункції нирок та маркерів запалення, частоту нейрокогнітивних порушень, частота вперше виявленого цукрового діабету або погіршення перебігу наявного.

У ході дослідження доведена асоціація лікування бемпедоїдної кислоти та зниження загальної частоти виникнення несприятливих серцево-судинних подій (p=0,001). Однак впливу від застосування бемпедоїдної кислоти на летальність в окремих підгрупах по серцево-судинних порушеннях не виявлено.

При дослідженні рівня ліпідів в інтервенційній групі виявлене зниження рівня загального холестерину та  ЛПНЩ (р<0,001). Водночас рівень тригліцеридів (р=0,189) та ліпопротеїнів дуже низької щільності залишився майже незмінним (р=0,585). Водночас в інтервенційній групі виявлено підвищення рівня сечової кислоти, печінкових ферментів та креатиніну — р=0,014, р=0,01 та р=0,04 відповідно. Стосовно інших біохімічних показників доведено зниження рівня С-реактивного білка в інтервенційній групі (р=0,001). Застосування препарату було пов’язане з нижчим ризиком дебюту цукрового діабету або погіршення його перебігу (р=0,01). Загалом дослідники дійшли висновку щодо вищої ефективності від застосування бемпедоїдної кислоти порівняно з відсутністю лікування (р=0,015) та підтвердили безпеку застосування бемпедоїдної кислоти у пацієнтів із цукровим діабетом.

Висновки

Таким чином, подальші дослідження мають бути спрямовані на пошук критеріїв для більш гнучкого підходу до лікування серцево-судинних наслідків цукрового діабету.

  • Cicero A., Fogacci F., Banach M. (2020) Efficacy and safety of bempedoic acid for the treatment of hypercholesterolemia: A systematic review and meta-analysis. Plos. Med., Jul. 16 (https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003121).
  • https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003121

Юлія Жарікова