Чи існує зв’язок між застосуванням топічних глюкокортикостероїдів та ризиком перелому кісток у дітей з атопічним дерматитом

21 серпня 2020 о 11:55
680

Актуальність

Атопічний дерматит (АД) — захворювання шкіри запального характеру, що гістологічно характеризується спонгіозними змінами з різним ступенем акантозу та поверхневим периваскулярним лімфогістіоцитарним інфільтратом. Основними клінічними проявами АД є свербіж, гіперемія, лущення та скупчення папуловезикул.

Найефективнішим початковим лікуванням у дітей з АТ вважається застосування інтенсивного режиму терапії протягом декількох днів, порівняно з використанням менш ефективних методів терапії протягом тривалішого періоду. Останні рекомендації Товариства первинної медичної допомоги з дерматології (Primary Care Dermatology Society) 2019 р. рекомендують з метою усунення загострення патологічного процесу застосування топічних глюкокортикостреоїдних препаратів на основі бетаметазону та мометазону. Результати деяких досліджень повідомляють, що застосування топічних глюкокортикостероїдних препаратів підвищує ризик перелому кісток у дорослих осіб. Однак, чи підвищується такий ризик у дітей з АД залишається під питанням.

Методи

Група американських дослідників, на чолі з Різ Л. Імхоф (Reese L. Imhof) провели дослідження за участю дітей, у яких діагноз АД був встановлений у віці до 4 років (у 2004–2017 рр.). Мета дослідження — визначення зв’язку між застосування топічних глюкокортикостероїдів та переломами кісток у пацієнтів педіатричного профілю. З аналізу були виключені пацієнти з патологічними переломами і переломами лицевих кісток.

Результати

Загалом у дослідження було включено 7 505 педіатричного профілю з діагнозом АД, з яких 3 542 пацієнти були включені до первинного аналізу та 2 499 — в етапний аналіз. Із 3 542 пацієнтів, включених у первинний аналіз, 2 384 (67%) пацієнти отримували терапію топічними глюкокортикостероїдами у віці до 4 років.

Дослідниками виявлено, що 451 (13%) пацієнт мав перелом після встановлення діагнозу АД (в середньому — у віці 7,4 року). Також встановлено, що застосування топічних глюкокортикостероїдів підвищує ризик переломів на 17%, проте показник не досяг статистичної значущості (коефіцієнт ризиків (КР) 1,17; р=0,16).

В етапному аналізі брали участь 1 722 (69%) пацієнти, які отримували топічні кортикостероїди. У результаті продемонстровано, що у 333 (13%) пацієнтів перший перелом після встановлення діагнозу виник у віці 8,7 року. За даними аналізу, дебют топічної стероїдної терапії у віці 4 років не призводив до підвищення ризику переломів (КР 1,00; р=1,00).

Висновки

Результати проведеного дослідження свідчать, що застосування топічних глюкокортикостероїдів у дітей з АД не підвищує ризику переломів.

  • Brunk D. (2020) No link between topical steroids and fracture risk found in children with atopic dermatitis. Mdedge, Jul. 20.

Анна Хиць