#різніоднакові
20 серпня 2020

В Україні з’явився сайт про розлади аутистичного спектра

19 серпня 2020 р. в Україні розпочалася інформаційна кампанія #різніоднакові від Громадської організації «Happy Today», яка розповідає про аутизм. У рамках кампанії запустили сайт про аутизм, а також українські зірки розвінчали у соцмережах найпоширеніші міфи про розлади аутистичного спектра.  Про це повідомляють у пресрелізі організації.

Українська статистика не відображає реальну кількість людей з аутизмом у нашій країні. Станом на 2017 р. було зареєстровано близько 7 тис. осіб з аутизмом. З огляду на такий відносно невеликий статистичний показник тема аутизму недостатньо розкривається в Україні.

Мета інформаційної кампанії

Мета інформаційної кампанії #різніоднакові організації «Happy Today» — розказати людям, що аутизм — це не проблема, якщо знати, як діяти. У рамках кампанії вже працює сайт  www.happytoday.social, на якому зібрана актуальна та науково доведена інформація про розлади аутистичного спектра.

Якщо знати основні ознаки аутизму, то їх можна помітити вже з першого року життя дитини. Таким чином, можна вчасно розпочати корекцію та дати шанс дитині з аутизмом на повноцінне самостійне життя у майбутньому. Двоє дітей з абсолютно однаковим потенціалом можуть мати різні результати, якщо одному з них почнуть корекцію з двох років, а другому — з 6 років.

Коментар Анастасії Степули

«Ми організували цю кампанію для того, аби слово «аутизм» не було чимось таким, що відлякує, трагічним та чимось, що нікого з близьких не стосується. Хочемо, аби якомога більше людей дізналися, що аутизм не заразний, а з однокласником з аутизмом можна стати друзями. Чим більше людей буде знати і говорити про розлади аутистичного спектра, тим менше ця тема буде стигматизуватися, і люди з аутизмом будуть максимально включені у життя спільноти. Аутизм почали досліджувати лише наприкінці 1980-х років, тож із кожним роком кількість діагностованих випадків у світі збільшується. Проте у нашій країні про розлади аутистичного спектра знають дуже мало. Дорослі не помічають ознак розладу у дітей, бо просто не знають про них. Відповідно — не звертаються вчасно на діагностику і не розпочинають корекції. Ми прагнемо крок за кроком це змінити», — зазначила засновниця Громадської організації «Happy Today» Анастасія Степула.

Інформаційну кампанію підтримали такі зірки, як Потап, Ірина Горова, Олег Винник, Соломія Вітвіцька, Женя Галич, Андрій Хливнюк, Ната Жижченко, Євген Філатов, Христина Соловій та Мішель Андраде.

Зірки розвінчали найпоширеніші міфи про аутизм та розказали, що на сайті www.happytoday.social можна дізнатися більше. Все, аби ми всі пам’ятали, що ми різні, але однакові, і кожен з нас — найцінніший.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»