Нейропатичні розлади в нижніх кінцівках

13 серпня 2020 о 17:49
697

Актуальність

Нейропатичні розлади в нижніх кінцівках внаслідок дисфункції периферичної нервової системи виявляють у 4–7% дорослих. Серед декількох чинників розвитку нейропатій найбільше значення має цукровий діабет, який призводить до виникнення дистальної діабетичної симетричної сенсомоторної невропатії з переважним ураженням нижніх кінцівок. Одним із симптомів порушення є пекучий біль у кінчиках пальців та п’ят з поширенням на всю площу стопи, який призводить до істотного порушення функції кінцівки. Для зменшення інтенсивності больового синдрому застосовують ін’єкційні форми глюкокортикостероїдів (ГКС). Однак результати дослідження 1990 р. продемонстрували підвищення частоти розриву апоневрозу підошви внаслідок ін’єкцій ГКС. Зазначене спричинило упередженість розуміння щодо беззаперечно позитивних ефектів від застосування ГКС у співвідношенні з безпекою для пацієнтів. Враховуючи стрімке поширення цукрового діабету та пов’язаних з ним ускладнень з боку периферичної нервової системи, група науковців на чолі з Джеймсом Джерардом (James M. Gerrard) та Карлом Ландорфом (Rarl B. Landorf) з Університету Ла Троба міста Мельбурн, Австралія, провели дослідження ефективності ін’єкційних форм ГКС у пацієнтів із нейропатією нижніх кінцівок. Результати опубліковані у журналі «BMC Musculoskeletal Disorders» (БМС: М’язово-скелетні порушення).

Результати

До дослідження було залучено 2989 пацієнтів. Пацієнти інтервенційної групи отримували лікування ГКС, ефективність якого порівнювали з контрольною групою, в якій застосовували плацебо та альтернативні методи терапії. Мета дослідження — визначення анальгезивного ефекту та збереження функції ураженої кінцівки. Додатково вимірювали товщину апоневрозу підошви.

Як з’ясовано, короткочасні курси (<6 тиж) ін’єкційних ГКС ефективно зменшують больові відчуття порівняно із аутогемотрансфузіями, використанням ортезів та/або місцевим знеболюванням: довірчий інтервал (ДІ) 95% –0,86…–0,26 та ДІ 95% –1,69…–0,13 відповідно. Однак тривале застосування ГКС не надало переваг знеболювання порівняно з курсами голковколювання або проведенням плазмоліфтингу (PRP-терапія): ДІ 95% 0,7–2,19 та ДІ 95% 0,16–1,06 відповідно.

Повнішою функція нижніх кінцівок виявилися у пацієнтів, які отримували нетривале лікування із застосуванням ГКС порівняно з пацієнтами після курсів фізіотерапії, аутогемотрансфузій та після  місцевого знеболювання (ДІ 95% –1,31…–0,07). Однак переваг довготермінового застосування ГКС з метою збереження функції кінцівок над іншими методами лікування не виявлено.

Зважаючи на однакову товщину апоневрозу підошви у всіх групах, дослідники дійшли висновку щодо відсутності переваг застосування ГКС з метою знеболювання та збереження функції кінцівки при сенсорно-моторній нейропатії.

Висновки

Таким чином, призначення ГКС при нейропатії нижніх кінцівок залишається на розсуд лікаря.

  • Whittaker G.A., Munteanu S.E., Menz H.B. et al. (2019) Corticosteroid injection for plantar heel pain: a systematic review and meta-analysis. BMC Musculoskeletal Disorders, 20: 378 (https://doi.org/10.1186/s12891-019-2749-z) (https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-019-2749-z).

Юлія Жарікова