Кинути курити буде легко: електронні системи доставки нікотину допомагають дорослим курцям відмовитися від сигарет

14 серпня 2020 о 14:07
668

Актуально

Як зазначають дослідники, згідно з отриманими результатами останнього дослідження, приблизно 20% дорослих курців повністю відмовилися від традиційних сигарет після 6 місяців користування електронними сигаретами (концентрація нікотину — 59 мг/мл). Натомість у контрольній групі, де електронних сигарет не використовували, показник тих, хто кинув палити традиційні цигарки, був нижчий — лише 4%. До того ж, серед курців, які використовували електронні сигарети, але не кинули палити остаточно, кількість викурених сигарет зменшилася на 52,1% порівняно з 23,2% групи контролю. Такий результат досить перспективний для тих, хто бажає кинути палити, оскільки, за твердженнями дослідників, менше ніж 3% учасників висловлювали бажання кинути палити в найближчі 30 днів з моменту долучення до дослідження. Однак у багатьох дослідженнях, виконаних раніше, отримані результати мали низьку репрезентативність даних, оскільки в обстеження залучали курців, які купували електронні системи доставки нікотину (ЕСДН) з метою кинути палити, що не відповідало портрету середньостатистичного курця. Представлені результати виконаного дослідження мали за мету усунути цей чинник, залучивши у випробовування дорослих курців, незалежно від їхньої мотивації кинути палити, і випадково визначивши тих, хто отримає чи не отримає електронні сигарети на час дослідження.

Дизайн дослідження та результати

У дослідженні взяли участь 837 дорослих курців, які викурювали не менше 10 сигарет щодня і не використовували ЕСДН протягом 1 місяця у період залучення до дослідження та проведення оцінювання вихідного стану. Їх рандомізували на три групи: учасники першої — отримали  ЕСДН JUUL і картриджі з рідиною JUULpods зі смаком тютюну (концентрація нікотину — 5%); другої — отримали ЕСДН JUUL і картриджі з рідиною JUULpods з різними смаками (концентрація нікотину — 5%); третьої — отримали друковані методичні  інформаційні матеріали з роз’ясненням, як кинути палити.

Опитування учасників щодо їхніх звичок проводили на початку дослідження та через 1, 3 та 6 місяців. Згідно з отриманими результатами, дорослі курці, які використовували ЕСДН JUUL System, на відміну від курців 3-ї групи, виявили значне зменшення кількості вживаних сигарет. Таким чином, доведено, що альтернативні пропозиції щодо заміни традиційних цигарок можуть успішно допомогти активним курцям відмовитися від традиційних сигарет. Однак це можливе за умови відповідної привабливості ЕСДН та відтворення ефекту, який є у цигарок. Отримані результати кількох останніх досліджень, в тому числі й наведеного, доводять, що ЕСДН можуть стати прийнятною альтернативою традиційним сигаретам.

Висновки

Як наголосив, Марк Рубінштейн, віцепрезидент Juul Labs з наукових питань, отримані результати проведеного дослідження показали, що в середньому використання картриджів JUULpods для ЕСДН з концентрацією нікотину 5% забезпечує ефект, подібний до паління тютюну, і може сприяти відмові від традиційних сигарет. Водночас навіть ті курці, які не збиралися кидати курити протягом наступних 30 днів, змогли повністю відмовитися від паління, оскільки отримали доступ до конкурентоспроможної альтернативи спалюваним сигаретам, що є також перспективним результатом для тих, хто бажає позбутися шкідливої звички. А місія компанії Juul Labs, яка полягає в тому, щоб допомогти мільярду дорослих курців у світі відмовитися від сигарет та забезпечити неможливість використання наших продуктів неповнолітніми, стала чи не найголовнішим чинником.

Компанія Juul Labs вважає, що вейп-продукти можуть бути альтернативою для дорослих курців і забезпечують можливість знизити шкоду, пов’язану з курінням тютюну. Нікотин, що викликає звикання і може завдати певної шкоди здоров’ю, було б краще вивести із вжитку або принаймні обмежити використання продуктів, які містять його.

Кожен, хто курить, має кинути цю звичку. Дорослим курцям, які не зуміли кинути курити, варто повністю перейти на потенційно менш шкідливі альтернативні нікотинові продукти. Компанія Juul Labs не бажає, щоб наші продукти пробували ті, хто не курить, і особливо неповнолітні, тому що вони існують виключно для того, щоб допомогти дорослим курцям відмовитися від сигарет.

Додаткову інформацію про компанію можна отримати за посиланням: www.juul.ua

За матеріалами, наданими компанією Juul Labs