Медична освіта: затверджено стандарт підготовки фахівців з громадського здоров’я

11 серпня 2020 о 14:20
1019

Наказом Міністерства освіти  і науки України від 4 серпня 2020 р. № 1000 затверджено стандарт вищої освіти за спеціальністю 229 «Громадське здоров’я» для бакалаврського рівня.

Розробкою документа займалися зокрема і фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ  України.

Про документ

Стандарт є рамковим документом, у якому визначено обов’язкові вимоги до змісту і результатів освітньої діяльності закладів вищої освіти, що готують фахівців сфери громадського здоров’я.

Перелік спеціальних компетенцій та результатів навчання відповідає міжнародним нормам, зокрема фаховим вимогам від Європейської асоціації громадського здоров’я, і потребам сфери громадського здоров’я України.

«Залишається невирішеним питання працевлаштування таких фахівців у структурах державної системи громадського здоров’я. Тому в перспективі є потреба чітко розмежувати завдання та обов’язки випускників бакалаврського та магістерського рівня у сфері громадського здоров’я, — пояснив Ігор Кузін, в.о. генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України. ­— Цим ми посилимо кадровий резерв галузі».

Стандарт вищої освіти вступить у дію з 2020–2021 навчального року

Найближчим часом планується завершити розроблення й затвердити стандарти для третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти — PhD, за яким готуватимуть фахівців сфери громадського здоров’я.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами phc.org.ua