Медична допомога новонародженим: чого чекати у 2021 році

10 серпня 2020 о 16:42
1244

10 серпня 2020 р. під час брифінгу Оксана Мовчан, т. в. о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ), повідомила, що у 2020 р. договори з НСЗУ на надання послуги «Медична допомога у складних неонатальних випадках» уклав 121 заклад охорони здоров’я на загальну суму 1,19 млрд грн. Тариф на надання неонатальної допомоги становить від 26 тис. грн до 98 500 тис. грн.

Які послуги надано

За ІІ квартал цього року вже 8 718 передчасно народжених малюків безоплатно проліковано за пакетом «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках».

За надання медичної допомоги новонародженим у складних неонатальних випадках НСЗУ вже виплатила медичним закладам понад 330,9 млн грн. Це становить 24,5% загальної суми за п’ятьма пріоритетними послугами Програми медичних гарантій.

Що входить до безоплатного пакета

До пакета послуг за надання неонатальної допомоги включено:

  • надання медичних послуг на всіх етапах лікування в закладі;
  • медикаментозна терапія та хірургічні втручання;
  • догляд за передчасно народженими та/або хворими дітьми з/без переведення до відділення інтенсивної терапії;
  • проведення неінвазивної та інвазивної штучної вентиляції легень;
  • виходжування новонароджених після перебування у відділенні/палаті інтенсивної терапії;
  • цілодобове повне або часткове парентеральне харчування;
  • цілодобове лабораторне, рентгенологічне та ультразвукове обстеження;
  • аудіологічний, офтальмологічний та метаболічний скринінги дітей.

При цьому дороговартісні препарати для передчасно народжених діток перинатальні центри отримують додатково централізовано за держзакупівлями (легеневі сурфактанти та кофеїну цитрат). Також за потреби ці немовлята отримують і медичну реабілітацію, яку НСЗУ сплачує за окремим пакетом.

Плани на 2021 рік

У наступному році НСЗУ пропонує підвищити середньозважений тариф на надання такої допомоги до 53,5 тис. грн, при цьому тариф за виходжування новонароджених з масою тіла до 1500 г сягатиме 140 тис. грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr