Украинский Медицинский Журнал
Издательство МОРИОН АПТЕКА online Компендиум Клиническая онкология Работа в медицине и фармации
Украинский Медицинский Журнал
  • Головна
  • Новини
  • Електронна публікація
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Автори
  • Фахові заходи
  • Організації
  • Освіта
  • Протоколи та керівництва
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Рубрики
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Електрофізіологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • Головна
  • Новини
  • Електронна публікація
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Автори
  • Фахові заходи
  • Організації
  • Освіта
  • Протоколи та керівництва
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Рубрики
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Електрофізіологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • Рубрики
  • Спеціальності
  • Академія — дистанційна освіта on-line
  • Актуально
  • Випадок з практики
  • Доказова медицина
  • Історія медицини
  • Клінічні випробування
  • Лікарю-практику
  • Медична етика
  • Медичне право
  • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
  • На стику спеціальностей
  • Належна клінічна практика
  • Наукові дискусії
  • Організація охорони здоров'я
  • Оригінальні дослідження
  • Події та коментарі
  • Редакційна інформація
  • Рецензії
  • Стандарти та протоколи
  • Фармакоекономіка
  • Фахові заходи
  • Акушерство та гінекологія
  • Алергологія та пульмонологія
  • Ангіологія
  • Андрология
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія
  • Гастроентерологія
  • Генетична та регенеративна медицина
  • Дерматологія та венерологія
  • Електрофізіологія
  • Ендокринологія
  • Епідеміологія
  • Імунологія
  • Інструментальна діагностика
  • Інфекційні хвороби
  • Кардіологія, ревматологія
  • Медицина невідкладних станів
  • Медичне право
  • Наркологія
  • Невідкладна допомога
  • Неврологія та психіатрія
  • Нейрохірургія
  • Неонатологія
  • Нефрологія та урологія
  • Онкологія, гематологія
  • Організація охорони здоров'я
  • Ортопедія та травматологія
  • Оториноларингологія
  • Офтальмологія
  • Педіатрія
  • Променева діагностика
  • Профілактична медицина
  • Радіаційна медицина, радіологія
  • Реабілітація
  • Реанімація
  • Сімейна медицина
  • Стоматологія
  • Терапія, загальна практика
  • Фармакоекономіка
  • Фармакологія
  • Флебология
  • Фтизіатрія
  • Фтізіатрія
  • Функціональна діагностика
  • Хірургія
Реклама у номері 6(1) (140) – XI/XII 2020
  • Всі новини
2020-08-07 :
  • Лікарю-практику

Вживання цільнозернових продуктів та асоціація між ризиком розвитку цукрового діабету 2-го типу

Хиць А.

  • Редакція журналу «Український медичний часопис»

Резюме. Наведено огляд результатів дослідження щодо оцінки асоціації між вживанням певних цільнозернових продуктів та ризиком розвитку цукрового діабету 2-го типу

Актуальність

Цільнозернові продукти вважаються дуже корисними, оскільки мають високий вміст харчових волокон, антиоксидантів і фітоактивних речовин. Згідно з результатами багатьох досліджень, саме вживання цільного зерна є корисним для здоров’я — зокрема, існують докази того, що введення його в раціон харчування сприяє зменшенню маси тіла, нормалізації ліпідного профілю, чутливості до інсуліну, а також зниженню ризику розвитку деяких захворювань, включаючи цукровий діабет (ЦД) 2-го типу, кардіоваскулярні захворювання, ожиріння та деякі види онкологічних захворювань. Однак наявні дані щодо асоціації між вживанням певних цільнозернових продуктів (наприклад цільнозернові пластівці або бурий рис) та ризиком розвитку ЦД 2-го типу.

З метою підтвердження цієї гіпотези проведено три проспективні когортні дослідження, в яких вивчали зв’язок між споживанням деяких цільнозернових продуктів, таких як цільнозернові крупи зі швидких сніданків, вівсяна каша, чорний хліб, бурий рис, попкорн, зародки пшениці та ризиком розвитку ЦД 2-го типу.

Методи

Проведено три проспективні когортні дослідження Nurses’ Health Study (1984–2014), Nurses’ Health Study II (1991–2017) і Health Professionals Follow-Up Study (1986–2016 рр.), в які були включені 158 259 жінок і 36 525 чоловіків без ЦД 2-го типу, кардіоваскулярних захворювань або раку. Кількість споживаних цільнозернових продуктів оцінювали за даними заповнених опитувальників.

Результати

За період спостереження (4 618 796 людино-років) у 18 629 учасників дослідження діагностовано ЦД 2-го типу.

За кількістю споживаних цільнозернових продуктів всіх учасників дослідження рандомізовано на такі категорії: >1 порції на день (група високого споживання), <1 порції на місяць (групи низького споживання).

Після коригування на спосіб життя та фактори ризику розвитку ЦД 2-го типу продемонстровано, що учасники дослідження, які вживають >1 порції цільнозернових продуктів на день, мали на 29% (95% довірчий інтервал (ДІ) 26–33%) нижчий ризик розвитку ЦД порівняно з особами, які вживали меншу кількість цільнозернових продуктів. Для окремих груп цільнозернових продуктів коефіцієнт ризику (КР) (95% ДІ) для ЦД 2-го типу в осіб, які вживають >1 порції цільнозернових продуктів на день, порівняно з особами, які вживали >1 порцій на місяць цільнозернових продуктів, становив 0,81 (0,77–0,86) для цільнозернових пластівців, 0,79 (0,75–0,83) — для чорного хліба та 1,08 (1,0–1,17) — для попкорну.

Результати подальшого аналізу свідчать про зниження ризику ЦД на 19% в осіб, які вживають щодня на сніданок цільнозернові пластівці, на 31% — у разі щоденного вживання чорного хліба, тоді як ризик зростав на 8% при вживанні щоденно попкорну порівняно з учасниками дослідження, які з’їдали <1 порції цільнозернових продуктів на місяць.

Зниження ризику ЦД 2-го типу також показано в індивідуумів, які вживають >2 порцій на тиждень вівсяної крупи (на 21%), бурого рису (на 12%), висівок (на 15%) і зародків пшениці на 12% порівняно з особами, які вживали <1 порції на місяць.

Зв’язок між вживанням цільнозернових продуктів і низьким ризиком ЦД 2-го типу більш значущий у осіб з нормальною масою тіла. Відзначено, що на цю асоціацію не чинили достовірного впливу рівень фізичного навантаження, ускладнений сімейний анамнез щодо ЦД або тютюнопаління.

Висновок

Високий рівень споживання цільнозернових продуктів (цільнозерновий сніданок, чорний хліб, бурий рис, зародки пшениці, вівсяна крупа, висівки) суттєво пов’язаний із нижчим ризиком розвитку ЦД 2-го типу.

  • Hu Y., Ding M., Sampson L. et al. (2020) Intake of whole grain foods and risk of type 2 diabetes: results from three prospective cohort studies. BMJ, 370: m2206 (https://doi.org/10.1136/bmj.m2206).

Анна Хиць

Коментарі
Без коментарів » Додати свій
Залишити коментар

Якщо ви помітили помилку, виділіть текст з помилкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це.
Ключові слова:
Health Professionals Follow-Up Study, Health Study II, Nurses 'Health Study, бурий рис, висівки, високий ризик, гіперглікемія, гіпоглікемія, глюкозурія, дієтотерапія, зародки пшениці, інсулінорезистентність, пацієнти високого ризику, цільнозернові продукти, цільнозернові сніданки, цукровий діабет, чорний хліб
Спеціальності:
Акушерство та гінекологія, Алергологія та пульмонологія, Ангіологія, Анестезіологія та інтенсивна терапія, Гастроентерологія, Генетична та регенеративна медицина, Дерматологія та венерологія, Ендокринологія, Епідеміологія, Імунологія, Інфекційні хвороби, Кардіологія, ревматологія, Медицина невідкладних станів, Медичне право, Наркологія, Наукові дискусії, Неврологія та психіатрія, Неонатологія, Нефрологія та урологія, Онкологія, гематологія, Організація охорони здоров'я, Ортопедія та травматологія, Оториноларингологія, Офтальмологія, Педіатрія, Профілактична медицина, Радіаційна медицина, радіологія, Реанімація, Стоматологія, Терапія, загальна практика, Фармакоекономіка, Фармакологія, Фтизіатрія, Фтізіатрія, Хірургія
Перегляди: 247
Украинский медицинский журнал

Видавництво «Моріон»
Редакція і видавництво: 02140, г. Київ, просп. Бажана 10А
Тел : +380 (44) 585-97-10

Спеціалізоване медичне онлайн-видання для лікарів, молодих фармацевтів, студентів медичних і фармацевтичних вишів.
Обмеження відповідальності

Издательство МОРИОНmorion.ua АПТЕКА onlineapteka.ua Компендиум — справочник лекарств №1compendium.com.ua