Вживання цільнозернових продуктів та асоціація між ризиком розвитку цукрового діабету 2-го типу

7 серпня 2020 о 10:28
1659

Актуальність

Цільнозернові продукти вважаються дуже корисними, оскільки мають високий вміст харчових волокон, антиоксидантів і фітоактивних речовин. Згідно з результатами багатьох досліджень, саме вживання цільного зерна є корисним для здоров’я — зокрема, існують докази того, що введення його в раціон харчування сприяє зменшенню маси тіла, нормалізації ліпідного профілю, чутливості до інсуліну, а також зниженню ризику розвитку деяких захворювань, включаючи цукровий діабет (ЦД) 2-го типу, кардіоваскулярні захворювання, ожиріння та деякі види онкологічних захворювань. Однак наявні дані щодо асоціації між вживанням певних цільнозернових продуктів (наприклад цільнозернові пластівці або бурий рис) та ризиком розвитку ЦД 2-го типу.

З метою підтвердження цієї гіпотези проведено три проспективні когортні дослідження, в яких вивчали зв’язок між споживанням деяких цільнозернових продуктів, таких як цільнозернові крупи зі швидких сніданків, вівсяна каша, чорний хліб, бурий рис, попкорн, зародки пшениці та ризиком розвитку ЦД 2-го типу.

Методи

Проведено три проспективні когортні дослідження Nurses’ Health Study (1984–2014), Nurses’ Health Study II (1991–2017) і Health Professionals Follow-Up Study (1986–2016 рр.), в які були включені 158 259 жінок і 36 525 чоловіків без ЦД 2-го типу, кардіоваскулярних захворювань або раку. Кількість споживаних цільнозернових продуктів оцінювали за даними заповнених опитувальників.

Результати

За період спостереження (4 618 796 людино-років) у 18 629 учасників дослідження діагностовано ЦД 2-го типу.

За кількістю споживаних цільнозернових продуктів всіх учасників дослідження рандомізовано на такі категорії: >1 порції на день (група високого споживання), <1 порції на місяць (групи низького споживання).

Після коригування на спосіб життя та фактори ризику розвитку ЦД 2-го типу продемонстровано, що учасники дослідження, які вживають >1 порції цільнозернових продуктів на день, мали на 29% (95% довірчий інтервал (ДІ) 26–33%) нижчий ризик розвитку ЦД порівняно з особами, які вживали меншу кількість цільнозернових продуктів. Для окремих груп цільнозернових продуктів коефіцієнт ризику (КР) (95% ДІ) для ЦД 2-го типу в осіб, які вживають >1 порції цільнозернових продуктів на день, порівняно з особами, які вживали >1 порцій на місяць цільнозернових продуктів, становив 0,81 (0,77–0,86) для цільнозернових пластівців, 0,79 (0,75–0,83) — для чорного хліба та 1,08 (1,0–1,17) — для попкорну.

Результати подальшого аналізу свідчать про зниження ризику ЦД на 19% в осіб, які вживають щодня на сніданок цільнозернові пластівці, на 31% — у разі щоденного вживання чорного хліба, тоді як ризик зростав на 8% при вживанні щоденно попкорну порівняно з учасниками дослідження, які з’їдали <1 порції цільнозернових продуктів на місяць.

Зниження ризику ЦД 2-го типу також показано в індивідуумів, які вживають >2 порцій на тиждень вівсяної крупи (на 21%), бурого рису (на 12%), висівок (на 15%) і зародків пшениці на 12% порівняно з особами, які вживали <1 порції на місяць.

Зв’язок між вживанням цільнозернових продуктів і низьким ризиком ЦД 2-го типу більш значущий у осіб з нормальною масою тіла. Відзначено, що на цю асоціацію не чинили достовірного впливу рівень фізичного навантаження, ускладнений сімейний анамнез щодо ЦД або тютюнопаління.

Висновок

Високий рівень споживання цільнозернових продуктів (цільнозерновий сніданок, чорний хліб, бурий рис, зародки пшениці, вівсяна крупа, висівки) суттєво пов’язаний із нижчим ризиком розвитку ЦД 2-го типу.

  • Hu Y., Ding M., Sampson L. et al. (2020) Intake of whole grain foods and risk of type 2 diabetes: results from three prospective cohort studies. BMJ, 370: m2206 (https://doi.org/10.1136/bmj.m2206).

Анна Хиць