COVID-19: глюкокортикостероїди у низьких дозах знижують смертність

6 серпня 2020 о 17:26
1145

Актуальність

Попередні результати клінічного дослідження RECOVERY свідчать, що дексаметазон у низьких дозах знижує смертність серед госпіталізованих пацієнтів із COVID-19, які потребують штучної вентиляції легень (ШВЛ).

Також встановлено, що цей препарат знижує смертність на 1/5 серед інших госпіталізованих пацієнтів, які отримують лише кисневу підтримку, при цьому користі для пацієнтів із COVID-19, які не мають потреби в респіраторній підтримці, не відзначено.

Керівники клінічного дослідження з Оксфордського університету (University of Oxford), Велика Британія, відзначили, що отримані результати — це велике досягнення, і їх можна застосувати в усьому світі, зважаючи на низьку вартість і доступність препарату.

Дизайн дослідження

Для проведення рандомізованого контрольованого дослідження RECOVERY було залучено більше 2 тис. осіб, які становили основну групу пацієнтів, яким був призначений дексаметазон у дозі 6 мг 1 раз на добу протягом 10 днів (перорально або ін’єкційно). Результати групи дексаметазону порівнювали з контрольною групою, яка складалася із 4 тис. пацієнтів, яким надавали стандартну медичну допомогу.

Коротко інформуючи про попередні результати, дослідники відзначили, що загалом застосування дексаметазону допомогло знизити 28-денну смертність на 17% (95% довірчий інтервал (ДІ) 0,83 (0,74–0,92); р=0,0007). Досить істотне значення мало виявлення тенденції, згідно з якою максимальна користь досягалася при наданні медичної допомоги пацієнтам, які потребують ШВЛ (тест на визначення тенденції p<0,001). Подальше спостереження пацієнтів після закінчення клінічного дослідження було завершено для більше ніж 94% учасників.

Пояснюючи деталі, дослідники повідомили, що дексаметазон знижує смертність на 1/3 серед пацієнтів, які перебували на ШВЛ (смертність — 0,65 (95% ДІ 0,48–0,88); р=0,0003) і на 1/5 — серед інших пацієнтів, яким проводили тільки кисневу підтримку ((95% ДІ 0,80 (0,67–0,96); р=0,0021).

Серед пацієнтів, які отримували тільки стандартне лікування, 28-денна смертність була найвищою серед пацієнтів, яким була потрібна ШВЛ (41%), середньою — у пацієнтів, яким була потрібна киснева підтримка (25%), і найнижчою серед пацієнтів, які не потребували респіраторної підтримки (13%).

Отримані результати свідчать про те, що застосування дексаметазону знижує смертність з 41 до 27% серед пацієнтів, які перебували на ШВЛ, і з 25 до 20% серед пацієнтів, яким знадобилася киснева підтримка.

Висновок

Враховуючи результати проведеного дослідження, фахівці заявили, що застосування цієї терапії допоможе запобігти кожному 8-му випадку летального результату серед пацієнтів, які перебували на ШВЛ, або кожен 25-й смертельний випадок серед пацієнтів, які потребують кисневої підтримки.

Мартін Лендрей (Martin Landray), професор медицини та епідеміології Оксфордського університету і один із керівників дослідження зазначив: «Тривають пошуки лікування, яке насправді змогло би знизити ризик настання смертельного кінця, і таке лікування не знайдено донині. Отримані результати є очевидними, тому до цієї терапії можна приступити вже сьогодні або завтра. Це великий крок вперед. Результати можуть бути застосовані у всьому світі. Цей препарат недорогий, з його постачанням або виробництвом не виникає проблем. Дексаметазон є доступним препаратом на внутрішньому ринку. За менше ніж 50 фунтів (56 євро; 63 дол. США; 2000 грн) лікар зможе провести терапію восьми пацієнтам і врятувати їм життя. Це неймовірний результат».

Пітер Хорбі (Peter Horby), професор Оксфордського університету, фахівець в галузі нових інфекційних захворювань і один із головних дослідників, додав: «Дексаметазон — єдиний препарат, який на сьогодні продемонстрував зниження смертності. Це великий прорив».

Версії для попередньої публікації, в якій би висвітлювалися отримані результати, немає, і дослідники повідомили, що всі результати будуть повністю опубліковані незабаром.

Що стосується можливих побічних ефектів, то П. Хорбі повідомив: «Шкідливий вплив при застосуванні глюкокортикостероїдів, про який повідомлялося в минулих публікаціях, пов’язаний з високими дозами препарату. Профіль відомих побічних ефектів від застосування препаратів цієї групи у високих дозах добре вивчений. При виконанні цього клінічного дослідження вирішальне значення мало правильне визначення дозування залежно від потреб пацієнтів. Ми застосовували препарат у низькій/помірній дозі, мінімізуючи, таким чином, побічні ефекти і при цьому максимально підвищуючи ефективність препарату».

Сіу Пінг Лам (Siu Ping Lam), директор по ліцензуванню Агентства з контролю ліків і медичних препаратів (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency), зазначив, що отримані результати є «дуже обнадійливими».

У клінічному дослідженні RECOVERY, розпочатому в березні 2020 р. з метою оцінки потенційних методів лікування COVID-19, на сьогодні задіяно понад 11 тис. пацієнтів з більше ніж 175 лікарень Національної служби охорони здоров’я (United Kingdom National Health Service — NHS) у Великій Британії. У рамках цього випробування також розглядається терапія лопінавіром та ритонавіром — препарати для лікування пацієнтів із ВІЛ-інфекцією, антибіотик азитроміцин, протизапальний препарат тоцилізумаб і реконвалесцентна плазма. Раніше проводили аналіз гідроксихлорохіну, але ця частина дослідження була завершена в червні, після того як зроблено висновок про відсутність користі для госпіталізованих пацієнтів.

  • Elisabeth Mahase (2020) COVID-19: Low dose steroid cuts death in ventilated patients by one third, trial finds. BMJ, 369: m2422 (https://doi.org/10.1136/bmj.m2422).

Анна Хиць