Безоплатна паліативна допомога в Програмі медичних гарантій

5 серпня 2020 о 14:47
687

5 серпня 2020 р. брифінг Національної служби здоров’я України (НСЗУ), що вже став традиційним,  було присвячено питанням надання паліативної допомоги у рамках Програми медичних гарантій.

Зазначено, що Україна будує європейську модель паліативної медичної допомоги, яка включає такі ланки: «сімейний лікар — мобільна служба — стаціонарна допомога (хоспіс)». Згідно з цією моделлю, пацієнти з обмеженим прогнозом тривалості життя не обов’язково мають перебувати в лікарні, вони можуть отримувати паліативну допомогу у себе вдома чи в іншому місці. Стаціонар потрібен у більшості випадків за необхідності коригувальної підтримувальної терапії протягом 7–14 діб. Після цього пацієнт за бажанням може повернутися додому під нагляд та патронаж мобільної паліативної служби.

Кількість медичних закладів та обсяги фінансування

На надання паліативної допомоги НСЗУ законтрактувала у цьому році 485 медичних закладів. З них: 431 медзаклад законтрактовано на надання паліативної допомоги пацієнтам у стаціонарних умовах; 203 медзаклади — на надання мобільної паліативної допомоги.

За надання допомоги пацієнтам у квітні–липні цими закладами НСЗУ вже виплатила їм майже 200 млн грн.

Основні види безоплатної паліативної допомоги

У рамках Програми медичних гарантій пацієнт отримує безоплатно такі основні послуги з паліативної допомоги:

  • лікування за наявності симптомів захворювання;
  • ефективне знеболення;
  • респіраторна (дихання) та нутритивна (медичне харчування) підтримка;
  • психологічна допомога;
  • навчання родини та доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій.

Як отримати  безоплатну паліативну допомогу

Для безоплатного отримання паліативної допомоги пацієнту потрібно звернутися до свого лікаря, з яким укладено декларацію, або до лікуючого лікаря, який за необхідності випише направлення на отримання паліативної допомоги у стаціонарі або надання її мобільною службою за місцем перебування пацієнта.

Плани на 2021 рік

У 2021 р. НСЗУ пропонує підвищити тариф на надання послуг з паліативної допомоги та розвивати цей напрямок. Зокрема, у 4 рази збільшити тариф на надання стаціонарної паліативної допомоги — з 8 тис. до 33 тис. грн
у 3,5 раза підвищити тариф на надання мобільної паліативної допомоги — з 10 тис. до 35 тис. грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr