Зарплата працівників екстреної медичної допомоги у 2021 р. зростатиме

3 серпня 2020 о 10:48
5109

Запропонований Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) України бюджет на екстрену медичну допомогу (ЕМД) на 2021 р. у розмірі 15,9 млрд грн враховує справедливу зарплату працівникам служби.

Про це міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив під час робочої поїздки до Рівненської області в суботу, 1 серпня 2020 р.

Еталонний рівень допомоги 

«Щоб реалізувати плани МОЗ України щодо створення ЕМД еталонного рівня, наступного року знадобиться 15,9 млн грн. Ця сума враховує справедливу заробітну плату працівників ЕМД», — сказав він під час спілкування із представниками засобів масової інформації.

Міністр  підкреслив, що наступного року передбачається суттєве підвищення заробітної плати працівникам ЕМД.

Заробітна плата має зрости

«Заробітна плата водія повинна бути не 3,5–4,5 тис. грн, як зараз, а 10–12 тис. грн. Середнього медичного персоналу, тобто медсестер, фельдшерів, — не 5,5–6 тис. грн, а близько 15–16 тис. грн.  Лікарів — 20–22 тис. грн і диспетчерів — на рівні 12–13 тис. грн», — зазначив він.

Оновлення автопарку

М. Степанов також повідомив, що МОЗ планує оновлення автопарку служби ЕМД. Цього року, зокрема, запланована закупівля близько 400 машин, наступні два роки — ще 1400 автомобілів. «У нас 1800 машин, які старше 10 років або ті, які не експлуатуються, але перебувають на балансі. Близько 400 машин ми плануємо закупити у цьому році. Решту — 1400 автомобілів, ми хочемо купити протягом 2021–2022 рр.», — зазначив очільник МОЗ України.

За його словами, особливої уваги також потребує питання стану будівель, де знаходяться станції ЕМД. М. Степанов вважає, що місцевим органам влади потрібно вжити заходів щодо покращення умов роботи та відпочинку працівників ЕМД. «Я постійно звертаюся до органів місцевого самоврядування, потрібні невеликі кошти, щоб зробити там ремонт», — зазначив він.

Покращення якості надання допомоги

Міністр  також наголосив, що МОЗ України наразі працює над покращенням якості надання медичної допомоги службою ЕМД. На сьогодні в Україні в середньому лише 31% викликів швидкої виконуються відповідно до нормативів.

«Ми хочемо, щоб наступного року цей показник був мінімум 60% і надалі довести його до 75–80% протягом ще 2 років», — повідомив керівник МОЗ України.

Ще одним із індикаторів якості роботи служб ЕМД міністр назвав показник госпіталізації хворих до спеціалізованих медичних закладів.

«Дуже яскравий показник щодо госпіталізації пацієнтів із гострим інфарктом міокарда, які потребують швидкого транспортування в лікарню. Сьогодні 56% пацієнтів з інфарктом доставляються саме в ті лікарні, які можуть надати спеціалізовану медичну допомогу. Ми хочемо довести цей показник до 90–95% протягом 2 років», — зазначив міністр.

Раніше ми писали про те, що Представлено детальний план реформування ЕМД

Також читайте, що НСЗУ у бюджетній декларації на 2021 р. передбачила ввести підвищувальний коефіцієнт за дотримання бригадами ЕМД правильних маршрутів пацієнтів. Центр ЕМД отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта, наприклад із підозрою на інсульт чи інфаркт, саме до закладу, який має договір із НСЗУ на ці пріоритетні послуги.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua., facebook.com/nszu.ukr