Представлено детальний план реформування екстреної медичної допомоги

31 липня 2020 о 12:56
1954

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов представив детальний план реформування системи екстреної медичної допомоги (ЕМД) в Україні. Про це він розповів на щоденному брифінгу 31 липня 2020 р.

«Зараз в Україні працює 25 регіональних центрів ЕМД. У системі працюють майже 40 тис. осіб, 2 954 бригади, які цілодобово, 24/7, готові прийти українцям на допомогу», — зазначив очільник МОЗ України.

Основні проблеми

Міністр також підкреслив, що МОЗ знає основні проблеми, які сьогодні існують у сфері екстреної медицини. Вони виникли не за один день, а накопичувалися майже 30 років, серед них — неправильно побудована мережа ЕМД, стан автопарку екстренки, неправильно побудовані маршрути пацієнтів, відсутність достовірних статистичних даних, відсутність алгоритмів реагування при надзвичайних ситуаціях, низьке фінансове забезпечення тощо.

«Усі ці проблеми ми чітко розуміємо і знаємо, адже не сидимо постійно в кабінеті, а спілкуємося з медичними працівниками. Що ми плануємо зробити у 2021–2023 роках? Це ті самі показники, за якими можна буде оцінювати роботу Міністерства і всієї медицини, яку ми будуємо», — підкреслив Степанов.

Плани на наступний рік

За словами міністра, наступного року планується, що показник дотримання нормативу з часу доїзду швидкої до пацієнта має досягти 60% (зараз — лише 30%), у 2022 р. — до 75%, а в 2023 р. — до 85%. Крім цього, МОЗ перегляне та змінить систему маршрутизації пацієнтів, тобто в який саме медичний заклад мають направляти пацієнта у критичному стані.

«У 2020 р. розмір фінансування ЕМД становив 6 млрд грн. Додатково Уряд виділив ще 1,26 млрд грн. У Державному бюджеті передбачено 922 млн грн на заміну карет швидкої допомоги, які знаходяться на балансі нашої екстренки. У цьому році ми плануємо закупити близько 400 автомобілів», — підкреслив міністр.

За його словами, у 2021 р. послуги ЕМД та її фінансування мають бути на рівні 15,9 млрд грн. На думку очільника МОЗ, саме з такими фінансами можна говорити про якісну допомогу.

«Також необхідно передбачити близько 1,6 млрд грн, що дозволить закупити близько 700 автомобілів. Ще 707 машин плануємо закупити у 2022 р. Це наші пріоритети та бачення розвитку служби ЕМД. Ми чітко знаємо, куди йти та у який спосіб це робити. Ми почали рухатися цим шляхом, і я впевнено можу сказати, що в найближчі 2–3 роки зробимо еталонну ЕМД», — підсумував М. Степанов.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua