Чи ефективна променева терапія в лікуванні пацієнтів із COVID-19?

31 липня 2020 о 11:37
677

Актуальність

Оже-терапія (Auger therapy), відома також як шнек-терапія, нове направлення променевої терапії для лікування пацієнтів онкологічного профілю. Оже-терапія відрізняється від інших видів променевої терапії за рахунок механізму дії, який полягає у застосуванні низькоенергетичних електронів за допомогою оже-ефекту — з низькою кінетичною енергією. Подібно до інших форм променевої терапії, оже-терапія базується на радіаційно-індукованому ушкодженні пухлинних клітин, затримуючи їх поділ, ріст, метастазування та вбиваючи ракові клітини.

Методи

Група вчених з Онкологічного центру Меморіал Слоан Кеттеринг у Нью-Йорку (Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York City) припустили, що оже-терапію можна використовувати з метою лікування пацієнтів із новим коронавірусним захворюванням 2019 р. (COVID-19).

«Можна припустити, що досвід лікування пухлин оже-випромінюванням можна адаптувати для радіотерапевтичної деактивації циркулюючих вірусів SARS-CoV-2 у пацієнтів, — пишуть вчені. — Зрештою клітини пухлини і вірус SARS-CoV-2 володіють однією подібною рисою — здатністю обходити імунну систему людини».

Променева терапія є основним методом лікування раку і досягнення контролю над захворюванням. Зазвичай для знищення злоякісних клітин пухлин α- або β-частинками використовують високоенергетичні радіоізотопи. Вірус SARS-CoV-2 поводить себе так само, як і деякі пухлини: він не завжди відповідає на високоенергетичну терапію. І ось тут може бути ефективним застосування низькоенергетичного методу лікування — оже-терапії.

Оже-електрони з енергією від 0,5 до 10 кеВ мають достатньо сили для проникнення всередину вірусу, володіючи прямою і непрямою радіологічною (терапевтичною) дією.

Вчені мали за мету з’ясувати, чи можна використовувати конкретне антитіло людини (CR3022) в оже-терапії, припустивши, що воно буде зв’язуватися з SARS-CoV-2 і таким чином може застосовуватися для молекулярної таргетної променевої терапії.

«Зазначене перехресне антитіло зберігається у декількох коронавірусах, що робить його ідеальним варіантом для боротьби з SARS-CoV-2 — пишуть учені. — Радіомічене антитіло CR3022 також може бути корисним для медичної візуалізації і використовуватися як точний та неінвазивний показник вірусного навантаження у пацієнта з COVID-19».

Антитіло CR3022 було вимічене йодом-13, у результаті чого створено молекулу під назвою I-CR3022, після чого вивчали поведінку ланцюгів магнітних гранул. Згідно з даними дослідження, молекула I-CR3022 прикріпилася до вірусу SARS-CoV-2, підтвердивши гіпотезу вчених щодо можливості виявлення та лікування COVID-19 за допомогою оже-терапії.

Висновки

Вчені зазначають, що це дослідження є першим кроком на шляху використання оже-електронів як варіанта лікування пацієнтів із COVID-19.

«Хоча малоймовірно, що оже-терапія вірусу SARS-CoV-2 приведе до усунення всіх віріонів, променева терапія все ж може застосовуватися в комбінації з іншими методами лікування і, таким чином, покращити результати пацієнтів», — підсумовують дослідники.

  • Pillarsetty N., Carter L.C., LewisJ. S. et al. (2020) Oncology-inspired treatment options for COVID-19. J. Nucl. Med., jnumed.120.249748. DOC:10.2967/jnumed.120.249748.
  • Yee K.M. (2020) Could radiotherapy treat COVID-19? Auntminnie, Jul. 22.

Анна Хиць