Діти з атопічним дерматитом та порушенням сну: ефективність застосування мелатоніну

29 липня 2020 о 10:57
980

Актуальність

Атопічний дерматит (АД) — поширене хронічне, рецидивуюче захворювання шкіри, яке вражає від 15 до 30% дітей та від 2 до 10% дорослих осіб в усьому світі. Часто при АД спостерігається і порушення сну. Так, статистичні дані свідчать, що поширеність порушень сну серед дітей з АД становить 47–60%, і це є головним фактором, який впливає на якість життя пацієнтів. На сьогодні дослідження в цій когорті пацієнтів є обмеженими у зв’язку з віком пацієнтів. Однак наявні дані свідчать, що терапія, спрямована на зменшення вираженості запального процесу шкіри у пацієнтів з АД, також покращує якість сну.

У попередніх дослідженнях виявлено, що зниження нічної секреції мелатоніну (МТ) пов’язане з порушенням сну та тяжким перебігом АД у дітей. МТ — гормон епіфізу, регулятор циркадного ритму всіх живих організмів — відповідає за регуляцію сну. Використання перорального МТ має седативний ефект і застосовується для боротьби з безсонням та порушеннями добового ритму. Попередні дослідження продемонстрували, що МТ може скоротити затримку засинання та збільшити загальний час та ефективність сну, що, можливо, пов’язано з його здатністю знижувати температуру тіла. МТ також має імуномодулювальну, протизапальну та антиоксидантну дію, що може покращити характер запального процесу у шкірі та допомогти підтримати епідермальний бар’єр у пацієнтів з АД. Крім того, попередні дослідження свідчать, що МТ має незначну кількість побічних ефектів, що дає можливість його застосування у пацієнтів педіатричного профілю.

Отже, група вчених провела дослідження, мета якого — оцінити ефективність використання добавки МТ щодо зменшення запалення шкіри та нормалізації сну у дітей з АД.

Методи

Проведено рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження на базі Національної університетської лікарні у Тайвані. Для дослідження були відібрані пацієнти віком від 1 року до 18 років з діагнозом АД (щонайменше 5% загальної площі тіла), які були госпіталізовані до лікарні у період з 1 серпня 2012 р. по 31 січня 2013 р. Порушення сну визначалися як труднощі із засинанням або підтриманням сну, які впливали на якість життя пацієнтів та членів їх сім’ї.

Критеріями виключення були задокументовані розлади сну (наприклад дисомнія, парасомнія, порушення сну), нервово-психічні розлади, будь-який інший коморбідний стан, який може спричинити проблеми зі сном/засинанням або застосування ліків від безсоння/антидепресантів протягом 4 тиж перед початком випробування.

Дослідження мало перехресний дизайн. Спочатку дослідження починалося з 2-тижневого періоду до початку лікування, протягом якого вели щоденники сну всіх дітей, дотримувалися фіксованого режиму сну та неспання, уникали прийому кофеїнвмісних напоїв. Далі дітей було рандомізовано на дві групи у співвідношенні 1:1. У 1-й групі використовували спочатку МТ (3 мг/добу), далі — плацебо, у 2-й групі, навпаки, — спочатку плацебо, далі МТ, тривалість курсу становила 4 тиж. Після цього був двотижневий період «вимивання», після завершення якого учасники переходили на другий варіант лікування ще на 4 тиж. Повністю період перехрещення вдалося завершити 38 (79%) пацієнтам.

Результати

Загалом у дослідження було включено 48 педіатричних пацієнтів із діагнозом АД. Результати дослідження продемонстрували, що після отриманої терапії латентний період до настання сну скоротився, в порівнянні з плацебо, на 21,4 хв (p=0,02). Тяжкість АД після лікування МТ також зменшилася, при цьому оцінка за шкалою АД (Scoring Atopic Dermatitis — SCORAD) зменшилася порівняно із плацебо на 9,1 бала (p<0,001), від початкового середнього значення 49,1 бала до 40,2 бала. Ніяких небажаних явищ у ході дослідження не зареєстровано.

Висновки

У проведеному дослідженні виявлено, що застосування добавки МТ значно покращує порушення засинання і тяжкість перебігу АД у дітей та підлітків. Хоча масштаби дослідження щодо використання МТ незначні, більшість пацієнтів з АД можуть отримати користь від ефекту застосування МТ.

Автори дослідження вважають, що використання добавок МТ може бути корисним компонентом дітям з АД і порушеннями сну, особливо коли проблема полягає в засинанні. Однак необхідні подальші дослідження. Зокрема, слід визначити оптимальну дозу і тривалість лікування МТ пацієнтів з АД. Автори також звертають увагу, що, хоча в дуже багатьох країнах світу МТ продається без рецепта чи навіть належить до харчових добавок, перед початком призначення цього засобу батькам дітей з АД доцільно порадитися з їх лікарем.

Хоча прийом МТ дійсно може покращити перебіг АД та полегшити засинання дітей, першочерговим фактором, необхідним для корекції порушень сну у дітей, є адекватний контроль самого АД (за допомогою відповідних препаратів і зволожуючих засобів).

  • Chang Y., Lin M., Lee J. et al. (2016) Melatonin Supplementation for Children With Atopic Dermatitis and Sleep Disturbance. A Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr., 170(1): 35–42. doi: 10.1001/jamapediatrics.2015.3092.
  • Brooks M. (2015) Melatonin Aids Sleep, Eases Atopic Dermatitis in Children. Medscape, Nov. 20.

Анна Хиць