Постачання ліків і медичних виробів: брифінг МОЗ

27 липня 2020 о 14:32
371

Під час брифінгу 23 липня 2020 р. Світлана Шаталова, заступник міністра охорони здоров’я України, розповіла про заходи з медичного забезпечення, які здійснює Міністерство.

Зазначено, що пріоритетним завданням Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України сьогодні є забезпечення безперебійного постачання лікарських засобів і медичних виробів. На сайті Міністерства опубліковано актуальну інформацію щодо стану поставок і надходження ліків.

З цією метою Наказом МОЗ від 28.02.2020 р. № 589 ДП «Медичні закупівлі України» уповноважено здійснити всі організаційні та підготовчі роботи до старту закупівельного процесу. Станом на 22.07.2020 р. ДП «Медичні закупівлі України» мало пів року, щоб підготуватися та розпочати закупівлі.

Уже зараз із необхідних понад 480 міжнародних непатентованих назв розпочато 105 процедур, з яких 35 торгів не відбулися. Внаслідок невідповідного налагодження організації закупівельного процесу з боку ДП «Медичні закупівлі України» відтермінований процес закупівлі 46 найменувань медичних препаратів для лікування хворих онкологічного профілю. МОЗ вважає це неприпустимим і закликає ДП «Медичні закупівлі України» ґрунтовно підійти до процесу.

Також С. Шаталова повідомила, що на початку липня 2020 р. фахівцями МОЗ розроблено і доведено до ДП («Медичні закупівлі України». — Прим. ред.) як методична допомога типовий шаблон проєкту договору для пришвидшення початку закупівель і врахування в роботі. Також дорученням від 21.07.2020 р. Міністерством встановлено термін передачі ДП «Медичні закупівлі України» напрацьованих якісних технічних характеристик лікарських засобів.

Наразі, щодо більшості програм централізованих закупівель, рівень забезпеченості наявними ліками становить близько 70–85%. До кінця року очікуються поставки до регіональних лікарень за бюджети 2018 і 2019 років. Медичні препарати для лікування хворих онкологічного профілю надходитимуть у межах заявок, які робили регіони. МОЗ тримає цю ситуацію під чітким контролем.

Щодо  засобів індивідуального захисту зазначено, що 71 354 високоякісних костюмів індивідуального захисту розподілено по лікарнях першої хвилі пропорційно кількості хворих. Статистика захворювання медичних працівників на COVID-19 знизилася з 22% (за період квітень–травень 2020 р.) до 9% (за період червень–липень 2020 р.).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr/