В Україні введуть 2D-кодування ліків

24 липня 2020 о 12:31
693

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України планує поступовий перехід на систему 2D-кодування лікарських засобів з метою запобігання фальсифікаціям. Про це під час щоденного брифінгу 24 липня 2020 р. повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Коментар Максима Степанова

«За даними ВООЗ, до 10% лікарських засобів на ринку України є фальсифікованими. Це високий ризик для здоров’я людей. Вчора я провів зустріч із представниками українських фармацевтичних компаній, на якій ми обговорили заходи щодо боротьби з цією проблемою. Серед яких, зокрема, запровадження 2D-кодування для всіх зареєстрованих в Україні ліків — як українського, так і зарубіжного виробництва. Це світова практика. Таке кодування наноситься під час виробництва, потім заноситься у загальну систему, і шлях лікарського засобу відстежується до самої аптеки. Звичайно, це поступовий процес. Фармацевтичні виробництва мають переобладнати лінії випуску лікарських засобів. Але вважаю, що за 2–2,5 року ми можемо повністю перейти на 2D-кодування», — наголосив міністр М. Степанов.

Також очільник МОЗ повідомив, що в Україні продовжується впровадження системи електронного рецепта задля боротьби із неконтрольованим відпуском лікарських засобів та небезпечним самолікуванням.

Нагадаємо, з квітня 2019 р. за урядовою програмою «Доступні ліки» виписано понад 18 млн рецептів, а щотижнево е-рецепт отримує 8000 нових пацієнтів. При цьому МОЗ України продовжує вдосконалювати систему і додає до неї нові лікарські засоби.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua