Бронхіальна астма і Програма медичних гарантій

24 липня 2020 о 10:58
1073

Пацієнту із симптомами бронхіальної астми, які часто схожі з симптомами алергії чи бронхіту, необхідно перш за все звернутися до свого лікаря, з яким він уклав декларацію, зазначила Оксана Мовчан, т. в. о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ) під час брифінгу 23 лютого 2020 р.

Що входить до пакета безоплатних медичних послуг, який можна отримати у лікаря первинної ланки

До цього пакета входять:

  • супровід та спостереження;
  • направлення до вузького спеціаліста — пульмонолога, алерголога — за потреби;
  • призначення лікарських засобів за програмою реімбурсації «Доступні ліки».

Бронхіальна астма потребує медикаментозного лікування, яке має призначити лікар. Ліки від цього захворювання пацієнти можуть отримувати за програмою «Доступні ліки» — безоплатно або з незначною доплатою. На сьогодні до цієї програми включено 15 лікарських засобів для лікування пацієнтів із бронхіальною астмою. Отримати їх можна за електронним рецептом вашого лікаря в аптеці. Зараз програмою «Доступні ліки» користуються 88,5 тис. пацієнтів із бронхіальною астмою.

Як отримати консультацію вузького спеціаліста

Якщо пацієнту потрібна консультація лікаря-пульмонолога чи алерголога, він з направленням від свого лікаря може її отримати безоплатно в будь-якому медзакладі, який НСЗУ законтрактувала на пакет «Амбулаторна спеціалізована та високоспеціалізована допомога», та який має необхідних спеціалістів. На сьогодні НСЗУ законтрактувала понад 1400 медичних закладів на надання такої допомоги. Також у цих закладах пацієнт може зробити лабораторні дослідження чи інструментальні обстеження, на які його направить лікар-спеціаліст. Наприклад алергодіагностику, рентген.

Бронхіальна астма може мати серйозні ускладнення, зокрема такі, як: розвиток пневмонії, хронічного бронхіту, патологічних змін в ендокринній та серцево-судинній системі.

Тяжкі загострення захворювання потребують госпіталізації пацієнта та лікування в умовах стаціонару. В цьому разі пацієнт отримає весь пакет необхідних йому медичних послуг за Програмою медичних гарантій. Зокрема, медичну допомогу в умовах стаціонару, включаючи необхідні ліки та лікарські засоби.

Умовою для отримання цих послуг безоплатно є направлення лікаря на госпіталізацію, самозвернення пацієнта у невідкладному стані, доставлення його бригадою екстреної медичної допомоги. Таку допомогу пацієнти можуть отримати в понад 1000 медзакладів по всій країні, які НСЗУ законтрактувала на надання стаціонарної допомоги без проведення хірургічних втручань, як зазначила О. Мовчан.

Нагадаємо, нещодавно Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, дав доручення НСЗУ, яка відповідає за роботу системи електронних рецептів, налагодити роботу системи і усунути недоліки з перебоями та підвисанням програмного забезпечення.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr