Максим Степанов прокоментував подовження адаптивного карантину

23 липня 2020 о 15:50
907

Як ми вже повідомляли, Уряд на засіданні 22 липня 2020 р. прийняв рішення продовжити дію адаптивного карантину до 31 серпня 2020 р. Зокрема, залежно від епідемічної ситуації в регіоні або окремих адміністративно-територіальних одиницях — районах — встановлюватиметься зелений, жовтий, помаранчевий або червоний рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Як зазначив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, під час брифінгу 23 липня 2020 р., при визначенні рівня враховуватимуться такі показники: заповненість лікарняних ліжок, визначених для госпіталізації пацієнтів із COVID-19, не більше 50%, середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА на 100 тис. населення, коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 та показник динаміки зростання випадків інфікування коронавірусом.

Про перехід регіонів з однієї зони до іншої

Перехід регіону з однієї в іншу зону можливий за умови, коли п’ять днів поспіль там спостерігаються зміни одного із визначених показників. Рішення про перехід з однієї зони в іншу прийматиме Національна комісія ТЕБ та НС. Це дозволить виключити будь-які зловживання на рівні місцевих органів влади, особливо перед місцевими виборами, що заплановані на осінь.

Обмеження діятимуть на всіх рівнях, включаючи «зелений». Серед обов’язкових вимог — носіння масок у громадських місцях, проведення масових заходів лише за умови перебування не більше 1 особи на 5 м2, заповненість кінотеатрів — не більше ніж на 50%, перевезення пасажирів лише на сидячих місцях. Найбільш жорсткий карантин діятиме в «червоній зоні».

Приймаючи рішення про продовження карантину та встановлюючи правила його дії, Уряд шукає баланс між карантинними заходами і забезпеченням комфортного життя громадян. МОЗ закликає українців дотримуватися основних правил профілактики поширення коронавірусної інфекції.

Глядачі зможуть відвідувати футбольні матчі

В Україні розпочнеться поступове залучення глядачів на футбольні матчі за умови дотримання низки карантинних вимог. Вони затверджені відповідним рішенням головного державного санітарного лікаря України. Основними вимогами при залученні глядачів є: заповнення секторів стадіону глядачами не більше ніж на 25%, дотримання соціальної дистанції, забезпечення наявності дезінфекторів на стадіонах, проведення термоскринінгу на вході. Таке рішення прийняте у відповідь на звернення Української асоціації футболу та вболівальників. Воно враховує досвід європейських країн.

Додаток «Дій вдома» продовжуватиме працювати

Контроль за дотриманням режиму самоізоляції здійснюється за допомогою мобільного додатка «Дій вдома». У будь-який час доби від особи, що перебуває на самоізоляції, додаток може запросити фото, яке підтверджує дотримання режиму, та геолокацію мобільного телефону в момент фотографування. У разі невідповідності геолокації або фотографії за допомогою мобільного додатка до органів Національної поліції надсилається повідомлення про випадок порушення умов самоізоляції.

Перелік лабораторій, що проводять ПЛР-тестування

Ознайомитися з переліком лабораторій, що проводять ПЛР-тестування, можна на офіційному сайті МОЗ у категорії «громадянам». Також отримати цю інформацію можна, зателефонувавши на гарячу лінію Міністерства (0 800 505 201, по буднях з 09:00 до 18:00 — прим. ред.)

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr