Ефективність медичного канабісу в терапії у разі хронічного больового синдрому

23 липня 2020 о 14:31
1093

Больовий синдром як прояв серповидноклітинної анемії

Нині в США медичний канабіс доступний для терапевтичного застосування у 33 штатах та окрузі Колумбія. Згідно з офіційними найбільш обґрунтованими висновками, чи не основним показанням до застосування цього засобу вважається больовий синдром. Однак дотепер спостерігається дефіцит даних контрольованих клінічних випробувань, які могли б підтвердити безпеку широкого застосування препаратів на основі медичного канабісу у разі ряду захворювань і станів, перебіг яких супроводжується болем, включаючи серповидноклітинну анемію.

Зазначене захворювання характеризується хронічними больовими проявами на тлі переміжних гострих вазооклюзивних кризів. Нещодавно декілька нових препаратів продемонстрували ефективність у запобіганні або зниженні частоти вазооклюзивних кризів та пов’язаного з ними больового синдрому. Усе ж методи лікування осіб із хронічним болем, зумовленим серповидноклітинною анемією, є недостатньо вивченими, незважаючи на те що 55% пацієнтів із цим діагнозом страждають від болю більше ніж 50% часу. За таких умов опіоїди все ще залишаються основою лікування всупереч явним недолікам, зумовленими розвитком небажаних побічних явищ (запор, ризик пригнічення дихання та формування наркотичної залежності). Більше того, зростання частоти летального кінця у разі подібного лікування ще більше посилює невпевненість клініцистів відносно раціональності застосування опіоїдів, що ставить під загрозу ефективність керування болем для пацієнтів із серповидноклітинною анемією.

Недостатнє розуміння механізмів, які формують основу больового синдрому в осіб з цим типом анемії, призводить до відсутності ефективних методів лікування. Біль при цьому патологічному стані — складне явище, що є наслідком як невропатичних, так і запальних характеристик. Імовірні чинники при цьому включають системне та нейрогенне запалення, окисний стрес, гіпоксію, реоксигенацію, судинну дисфункцію та ураження кінцевого органа. Раніше проведеними доклінічними дослідженнями встановлено, що канабіноїди здатні послаблювати больові відчуття та усувати головні патофізіологічні зміни, які відбуваються при серповидноклітинній анемії. Зокрема, у лабораторних тварин із модельованим захворюванням описано значне зменшення вираженості хронічного болю та болю, викликаного гіпоксією з подальшою реоксигенацією.

Канабіноїди в лікуванні пацієнтів із хронічним болем

Загалом було відомо, що канабіноїди виявляють знеболювальні та протизапальні властивості, зменшуючи активацію гладких клітин, доставку та адгезію лейкоцитів, нейрогенне запалення, оксидативний стрес, активацію ендотелію та гіперальгезію, впливаючи на канабіноїдні рецептори 1-го та 2-го типу. У декількох дослідженнях встановлено ефективність препаратів медичного канабісу в зменшенні вираженості невропатичного болю. Висловлено припущення про те, що анальгезивні властивості Δ-9-тетрагідроканабінолу (ТГК) — основного психоактивного компонента — доповнюються протизапальними та знеболювальними властивостями, імовірно, пов’язаними з канабідіолом (КБД).

Зазначений тезис став основою нового дослідження, здійсненого науковцями Каліфорнійського університету в Ірвайні (University of California, Irvine), США, та Медичної школи Університету Міннесоти (University of Minnesota Medical School), США, з метою обґрунтування чи спростування принципу безпеки та ефективності застосування медичного канабісу за допомогою вапорайзера дорослими пацієнтами із серповидноклітинною анемією та хронічним больовим синдромом. Результати роботи підтвердили імовірну безпеку та потенційну ефективність медичного канабісу як засобу полегшення стану осіб із хронічним болем внаслідок серповидноклітинної анемії. Висновки дослідження опубліковано в журналі «JAMA Network Open» 17 липня 2020 р.

Дизайн та результати дослідження

Представлене подвійне сліпе плацебо-контрольоване рандомізоване дослідження стало першим спостереженням, в якому застосовували подібні стандарти для оцінки потенціалу медичного канабісу з метою зменшення вираженості хронічного болю у пацієнтів із серповидноклітинною анемією. Канабіс, який застосовували в дослідженні, отримано за програмою Національного інституту з боротьби із наркотичною залежністю (National Institute on Drug Abuse) — департаменту Національного інституту здоров’я. Склад цього препарату відрізнявся рівнозначним вмістом ТГК та КБД. 23 пацієнти із серповидноклітинною анемією завершили запланований курс клінічного випробування, вдихаючи препарат канабісу або плацебо за допомогою вапорайзера протягом двох п’ятиденних стаціонарних сеансів, розподілених за часом принаймні протягом 30 днів.

Дослідники оцінили рівень больових відчуттів учасників протягом усього періоду лікування. Виявлено, що ефективність застосування медичного канабісу з часом, імовірно, зростає. Так, протягом п’ятиденного періоду дослідження його учасники повідомляли, що біль все менше порушує їх звичайний ритм життєдіяльності, зокрема рухову активність та сон. Крім того, дослідники спостерігали статистично достовірне зниження впливу больових відчуттів на настрій пацієнтів. Водночас науковці констатували відсутність достовірної статистичної різниці між досліджуваними групами, хоча рівень болю загалом був нижчим у пацієнтів, які отримували канабіс, ніж у групи плацебо.

Клінічний висновок

На думку науковців, результати дослідження демонструють, що застосування медичного канабісу за допомогою вапорайзера, загалом, імовірно безпечне, що робить можливим для пацієнтів із серповидноклітинною анемією полегшення виснажливих больових відчуттів, а для суспільства дає потенційну допомогу в подоланні кризи охорони здоров’я, пов’язаної з терапевтичним використанням опіоїдів. Незважаючи на це, науковці все ж підкреслили беззаперечну необхідність проведення масштабних клінічних випробувань для достовірної оцінки механізмів та переваг канабісу порівняно з іншими методами впливу на стан пацієнтів з явищами хронічного болю.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Abrams D.I., Couey P., Dixit N. et al. (2020) Effect of Inhaled Cannabis for Pain in Adults With Sickle Cell Disease. JAMA Netw. Open, Jul. 17. DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2020.10874.

Наталія Савельєва-Кулик