Медична допомога пацієнтам із цукровим діабетом за Програмою медичних гарантій

21 липня 2020 о 16:57
1267

Цукровий діабет — це хронічне захворювання, при якому організму не вистачає власного інсуліну — це діабет 1-го типу, або ж він не може його ефективно використовувати — це діабет 2-го типу. У світі найчастіше діагностують діабет 2-го типу. Факторами ризику для виникнення діабету є надмірна маса тіла та низька фізична активність. В Україні на цукровий діабет 2-го типу хворіють близько 1 млн людей.

З метою профілактики, діагностики та лікування цукрового діабету пацієнту, перш за все, потрібно звернутися до свого лікаря, з яким він уклав декларацію. На цьому наголосила під час брифінгу 21 липня 2020 р. Оксана Мовчан, т. в. о. голови Національної служби здоров’я України.

Що входить до пакета безоплатних послуг при цукровому діабеті на первинці

До пакета безоплатних послуг лікаря первинки включено:

  • вимірювання рівня глюкози у крові;
  • регулярне вимірювання артеріального тиску — постійний підвищений тиск може свідчити про початок хвороби;
  • оцінку загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE;
  • визначення індексу маси тіла та окружності талії — вісцеральний жир, який відкладається на внутрішніх органах, підвищує ризик розвитку діабету 2-го типу;
  • аналіз на загальний холестерин;
  • консультація щодо здорового способу життя;
  • направлення на інші аналізи та дослідження у вузьких спеціалістів;
  • призначення ліків за програмою «Доступні ліки».

Чому важлива своєчасна діагностика і контроль цукрового діабету

Своєчасне діагностування та контроль діабету дозволяє запобігти розвитку тяжких ускладнень, викликаних цим захворюванням. Для людей з діабетом важливо дотримуватися здорового харчування, підтримувати масу тіла в нормі та бути фізично активними. Окрім того, їм необхідно регулярно приймати ліки, навіть якщо вони добре почуваються.

Для людей з діабетом 2-го типу є можливість отримувати необхідні ліки за програмою «Доступні ліки» — безоплатно чи з незначною доплатою. На сьогодні до цієї програми включено 43 препарати для лікування у разі діабету 2-го типу. Отримати їх можна за електронним рецептом вашого лікаря в аптеці. З початку поточного року пацієнти отримали ліки від діабету 2-го типу за 1,2 млн рецептів.

Пацієнти, які потребують інсулінотерапії, отримують її за програмою, що адмініструється Міністерством охорони здоров’я. 651 млн грн, які були передбачені у Програмі медичних гарантій на забезпечення препаратами інсуліну пацієнтів з діабетом 1-го типу на період з 1 квітня по 1 жовтня, були спрямовані в регіони як субвенція з держбюджету. На сьогодні за забезпечення препаратами інсуліну пацієнтів із цукровим діабетом відповідає місцева влада, в розпорядження якої і пішли гроші, згідно з рішенням Кабінету Міністрів України.

Лікування у разі ускладнень цукрового діабету

Діабет — захворювання, що може викликати тяжкі ускладнення. Так, люди з діабетом мають у 2–3 рази вищий за інших ризик розвитку інфаркту та інсульту. Також діабет є основною причиною ниркової недостатності. У разі виникнення цих захворювань пацієнт отримує за Програмою медичних гарантій весь пакет медичних послуг з їх лікування. Зокрема, медичну допомогу при інфаркті чи інсульті, хірургічну допомогу, послуги з лікування ниркової недостатності, в тому числі гемодіаліз.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr