Ефективність застосування ремдесивіру у пацієнтів із COVID-19

21 липня 2020 о 13:06
614

Раніше повідомлялося про потенційні можливості застосування ремдесивіру — нового противірусного препарату групи нуклеотидних аналогів — відносно SARS-CoV-2. У нещодавно проведеному дослідженні групою вчених Медичного центру Університету Вандербільта (Vanderbilt University Medical Center), США, та Університету Північної Кароліни (University of North Carolina), США, підтверджено виражену інгібуючу противірусну активність зазначеного препарату у клітинних культурах пневмоцитів людини, уражених SARS-CoV-2. Також на тлі застосування ремдесивіру зафіксоване покращення легеневої функції у лабораторних гризунів, інфікованих цим вірусом. За словами авторів, отримані доклінічні висновки допомагають пояснити клінічні ефекти, які спостерігали на тлі застосування препарату при лікуванні пацієнтів із COVID-19. Результати зазначеного дослідження опубліковано у виданні «Cell Reports» 7 липня 2020 р.

Дизайн та результати параклінічного випробування

Ремдесивір призначали особам, госпіталізованим із зазначеним захворюванням, з кінця січня 2020 р. на комплементарній основі та з лютого 2020 р. — у межах клінічних випробувань. У квітні, за попереднім звітом багатоцентрового дослідження на основі адаптивної програми терапії пацієнтів із COVID-19, констатовано, що особи, яким призначали цей препарат, одужували швидше. На основі отриманої інформації започатковано серію лабораторних досліджень з метою пояснення клінічної ефективності ремдесивіру, первинно спрямованого на лікування хворих на гепатит С та інфекції, викликані респіраторно-синцитіальним вірусом та вірусом Ебола. Актуальні результати параклінічних випробувань препарату продемонстрували виражену інгібуючу властивість відносно SARS-CoV-2 у первинних культурах легеневих тканин людини. Крім того, повідомляли про те, що ремдесивір може бути ефективним проти широкого спектра коронавірусів, у тому числі нових потенційних їх різновидів.

Офіційні результати роботи свідчать про те, що ремдесивір чинить виражену інгібуючу активність на реплікацію SARS-CoV-2 у легеневих клітинах та первинних епітеліальних культурах дихальних шляхів людини за показників ефективної концентрації 50% (EC 50) 0,01 мМ. Менш виражена активність спостерігалася у клітинах Vero E6 (EC50=1,65 мМ), зважаючи на їх обмежену здатність метаболізувати ремдесивір. З метою швидкого аналізу ефективності оцінюваного препарату методами генної інженерії розроблено химерну SARS-CoV-мішень ремдесивіру — РНК-залежну РНК-полімеразу SARS-CoV-2. У лабораторних мишей, інфікованих химерним вірусом, призначення ремдесивіру достовірно зменшувало вірусне навантаження в легеневих тканинах та покращувало дихальну функцію порівняно з контрольною групою інфікованих тварин. Згідно з твердженням авторів, отримані результати доводять потенційну активність ремдесивіру відносно SARSCoV-2 in vitro та in vivo, формуючи підґрунтя для його подальших клінічних випробувань у пошуках оптимальної терапії осіб із COVID-19.

Клінічні перспективи

Мета подальших клінічних випробувань — визначення переваг та безпеки лікарського засобу для пацієнтів із COVID-19 на різних стадіях інфекційно-запального процесу. Тим часом дослідники зосереджені на вивченні особливостей найбільш оптимального застосування ремдесивіру в комбінації з іншими препаратами для підвищення сумарної ефективності лікування пацієнтів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Pruijssers A.J., George A.S., Schäfer A. et al. (2020) Remdesivir inhibits SARS-CoV-2 in human lung cells and chimeric SARS-CoV expressing the SARS-CoV-2 RNA polymerase in mice. Cell Rep., Jul. 7. DOI: 10.1016/j.celrep.2020.107940.

Наталія Савельєва-Кулик