Безоплатне лікування пацієнтів із онкологічними захворюваннями

20 липня 2020 о 14:16
1807

Щороку близько 140 тис. наших співгромадян дізнаються, що мають онкологічні захворювання, і часто ці захворювання виявляють на пізніх стадіях, що зменшує шанси на успішне лікування. Тому цього року в Програмі медичних гарантій рання діагностика онкологічних захворювань визначена як пріоритетний напрямок. Саме на цьому наголосила Оксана Мовчан, т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ), під час брифінгу 20 липня 2020 р.

Як отримати необхідну допомогу

Перш за все пацієнт має звернутися до свого лікаря, з яким укладено декларацію.

Лікар, зважаючи на стан здоров’я пацієнта, вік і схильність до певних захворювань чи ризик спадковості, визначить потребу у проведенні обстежень для ранньої діагностики онкологічних захворювань. Зокрема, до Програми медичних гарантій на 2020 рік включено 6 інструментальних досліджень для діагностики найпоширеніших серед населення онкологічних захворювань. До переліку обстежень входять зокрема мамографія та  колоноскопія.

Також, за необхідності, лікар випише направлення на лабораторні чи інструментальні дослідження, на консультацію до лікарів-спеціалістів, наприклад до онколога, ендокринолога, мамолога.

За направленням лікаря ці послуги є для пацієнта безоплатними.

Як отримати консультацію спеціаліста

Для отримання консультації лікаря-онколога чи проведення дослідження пацієнту потрібно звернутися до закладу, який НСЗУ законтрактувала на пакет «Амбулаторна спеціалізована та високоспеціалізована допомога» та який має необхідних спеціалістів і обладнання, або на пакети із діагностики та лікування онкологічних захворювань.

Підсумки за 2020 рік

О. Мовчан наголосила, що вже 66 903 пацієнтів віком старше 40 років пройшли інструментальні дослідження для раннього виявлення онкологічних захворювань, а заклади отримали за це оплату від НСЗУ за пріоритетним тарифом.

Що робити, якщо виявили рак

Якщо у пацієнта виявили злоякісне новоутворення, він має звернутися з направленням свого сімейного лікаря чи лікаря, який проводив дослідження, або запідозрив онкологічне захворювання, до медзакладу, який законтрактований НСЗУ за пакетами «Діагностика та хіміотерапевтичне лікування онкологічних хвороб», «Діагностика та радіологічне лікування онкологічних хвороб» або «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» залежно від призначеного лікування.

Що включає безоплатна допомога в межах Програми медичних гарантій

Безоплатна допомога пацієнту з онкозахворюванням у межах Програми медичних гарантій включає:

  • інструментальну та лабораторну діагностику;
  • проведення хірургічного втручання в умовах стаціонару;
  • проведення радіотерапії та хіміотерапії у стаціонарних та амбулаторних умовах;
  • лікарські засоби з Національного переліку;
  • медичний догляд, перебування та харчування під час перебування у стаціонарі в лікарні;
  • психологічну підтримку.

Додатково пацієнт може безоплатно отримати ліки, що централізовано закуповуються за кошти державного бюджету за різними державними програмами.

Стан укладання контрактів

На сьогодні НСЗУ законтрактувала 118 медичних закладів на надання послуг з діагностики та лікування онкологічних хвороб. 30 з цих закладів — спеціалізовані лікарні із лікування онкологічних захворювань. За надання допомоги пацієнтам у квітні–липні 2020 р. НСЗУ виплатила їм 1,3 млрд грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»