Підвищення зарплати медикам: опубліковано Постанову Уряду

20 липня 2020 о 12:18
34831

Як неодноразово повідомляло наше видання, з 1 вересня 2020 р. заплановане підвищення заробітної плати медичним працівникам.

Трохи передісторії

Це рішення було озвучено на засіданні Кабінету Міністрів України 19 червня 2020 р., а 15 липня 2020 р. Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, заявив, що Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров’я України і виділив кошти (близько 7,4 млрд грн) на підвищення заробітної плати медичних працівників з 1 вересня 2020 р. Підвищення відбудеться як для лікарів, так і для середнього та молодшого медичного персоналу.

І от, нарешті, на Урядовому порталі опубліковано Постанову Кабінету Міністрів України від 19.06.2020 р. № 610 «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я».

Про що документ

Постановою передбачено:

1. Установити з 1 вересня до 31 грудня 2020 р. доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я комунальної форми власності (крім лікарів та/або команд первинної медичної допомоги) та закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров’я України, які надають медичну допомогу хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, і тим, що забезпечують життєдіяльність населення:

>
  • лікарям (незалежно від посад) у розмірі 70 відсотків посадового окладу, визначеного за 14-м тарифним розрядом Єдиної тарифної сітки;
  • фахівцям, які відповідають кваліфікаційним вимогам, затвердженим Міністерством охорони здоров’я, у розмірі 50 відсотків мінімальної заробітної плати, встановленої у статті 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»;
  • молодшим медичним сестрам у розмірі 25 відсотків мінімальної заробітної плати, встановленої у статті 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».
  • Перелік типів закладів охорони здоров’я та перелік посад медичних та інших працівників, для яких встановлюються такі доплати, затверджується Міністерством охорони здоров’я.

    2. Установити, що доплати, визначені пунктом 1 цієї  Постанови:

    >
  • не враховуються під час встановлення доплат медичним та іншим працівникам, визначених Постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 2020 р. № 246 «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (Офіційний вісник України, 2020 р., № 29, ст. 1042), та під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру;
  • здійснюються за рахунок коштів, виділених у встановленому порядку з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2 та її наслідками.
  • Що  далі?

    Міністерство охорони здоров’я України, якщо вірити заявам його керівництва, не збирається зупинятися на досягнутому,  і планує подальше підвищення заробітних плат медичних працівників.

    Але про це ми розповімо нашим читачам згодом.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами  kmu.gov.ua